Kod: Zaznacz cały
import java.io.*;
import java.util.*;
public class Rational {
Scanner scan = new Scanner(System.in);
int licznik = 0;
int mianownik = 1;
public Rational(){
}
public Rational (int licznik, int mianownik){
this.licznik = licznik;
if(mianownik == 0)
throw new IllegalArgumentException();
this.mianownik=mianownik;
}
public Rational add(Rational arg) {
return new Rational((this.licznik * arg.mianownik) + (arg.licznik * this.mianownik), this.mianownik * arg.mianownik);
}
public Rational sub(Rational arg){
return new Rational ((this.licznik * arg.mianownik) - (arg.licznik * this.mianownik),this.mianownik * arg.mianownik);
}
public Rational mul(Rational arg){
return new Rational (this.licznik * arg.licznik, this.mianownik * arg.mianownik);
}
public Rational div(Rational arg){
if(arg.licznik==0)
throw new ArithmeticException();
return new Rational (this.licznik * arg.mianownik,this.mianownik * arg.licznik);
}
public boolean equals(Rational arg){
if ((this.licznik==arg.licznik)&&(this.mianownik==arg.mianownik)){
}
if ((this.mianownik != 0) && (arg.mianownik != 0) && ((this.licznik / this.mianownik) == (arg.licznik / arg.mianownik)))
return true;
return false;
}
public boolean lessThan(Rational arg){
if((this.licznik*arg.mianownik)<(arg.licznik*this.mianownik))
return true;
return false;
}
public boolean greaterThan(Rational arg){
if((this.licznik*arg.mianownik)>(arg.licznik*this.mianownik))
return true;
return false;
}
public String toString() {
if ((licznik == 0) || (mianownik == 1))
return "( " + licznik + " )";
return "(" + this.licznik + "/" + this.mianownik + ")";
}
public static void main(String[] args){
String data = javax.swing.JOptionPane.showInputDialog("1. licznik?");
int m = Integer.parseInt(data);
String data2 = javax.swing.JOptionPane.showInputDialog("1. mianownik?");
int n = Integer.parseInt(data2);
Rational r1= new Rational(m, n);
System.out.println("Pierwsza liczba to : "+r1);
String data3 = javax.swing.JOptionPane.showInputDialog("2. licznik?");
int m2 = Integer.parseInt(data3);
String data4 = javax.swing.JOptionPane.showInputDialog("2. mianownik?");
int n2 = Integer.parseInt(data4);
Rational r2 = new Rational (m2, n2);
System.out.println("Druga liczba to: "+r2);
System.out.println();
Rational r3 = r1.add(r2);
Rational r4 = r1.sub(r2);
Rational r5 = r1.mul(r2);
Rational r6 = r1.div(r2);
for(int x=0; x<1; x++){
if(r1.equals(r2))
System.out.println("Liczby sa rowne ");
if(r1.lessThan(r2))
System.out.println("Pierwsza jest mniejsza");
else
System.out.println("Druga jest mniejsza");
}
System.out.println("Suma to :" +r3);
System.out.println("Roznica to :" +r4);
System.out.println("Iloczyn to :" +r5);
System.out.println("Iloraz to :" +r6);
}
}

