\(\displaystyle{ 1.}\)Rolnik zakupił \(\displaystyle{ 100}\) sztuk zwierząt za \(\displaystyle{ 1000}\) złotych. Konie kosztowały \(\displaystyle{ 120}\) złotych każdy, owce \(\displaystyle{ 50}\) każda, kozy \(\displaystyle{ 25}\) każda. Ile sztuk każdego ze zwierząt zakupił, zakładając, że z każdego gatunku zakupił co najmniej jedną sztukę?
Myślałam, że da coś ułożenie układu równań, ale wychodzi mi wynik ujemny.
\(\displaystyle{ 2.}\) Kiedy pan Kowalski zrealizował czek w banku, kasjer pomylił liczbę złotych z liczbą groszy i vice versa. Potem, nieświadomy pomyłki pan Kowalski wydał \(\displaystyle{ 68}\) groszy i zorientował się, że ma dwa razy więcej gotówki niż suma wypisana na czeku. Jaką najmniejszą sumę mógł wypisać pan Kowalski na czeku?
Bardzo proszę o jakiekolwiek pomysły/podpowiedzi.
Równania diofantyczne
-
monn933
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Równania diofantyczne
Ostatnio zmieniony 3 sty 2014, o 22:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
mateus_cncc
- Użytkownik

- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Równania diofantyczne
hmmm
mysle ze koni musi kupic 5 lub 10 lub 15 lub 20 itd ze wzgledu na jego cene czyli 120 zł
czyli musi kupic dokladnie 5 koni bo jak kupi 10 to przekroczy budżet
mysle ze koni musi kupic 5 lub 10 lub 15 lub 20 itd ze wzgledu na jego cene czyli 120 zł
czyli musi kupic dokladnie 5 koni bo jak kupi 10 to przekroczy budżet
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Równania diofantyczne
Jak liczysz, że wychodzą Ci ujemne wyniki?
Wsk. Ile koni musi kupić, żeby reszta była podzielna przez 25?
Zadanie nie ma kilka rozwiązań (bo owca może być zastąpiona przez dwie kozy)
Wsk. Ile koni musi kupić, żeby reszta była podzielna przez 25?
Zadanie nie ma kilka rozwiązań (bo owca może być zastąpiona przez dwie kozy)
- vpprof
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Równania diofantyczne
Ad 1
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=100 \\ 24a+10b+5c=200 \end{cases}}\)
z tego mamy \(\displaystyle{ 24\left( 100-b-c\right)+10b+5c= 2400 - 14 b - 19 c=200}\) czyli \(\displaystyle{ 14b+19c=2200}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ 5c = 2 \Leftrightarrow c=6 \pmod{14}}\).
Czyli \(\displaystyle{ \boxed{c=6+14k}}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \NN_0}\). Podstawiamy i mamy \(\displaystyle{ \boxed{b=149-19k}}\). I podstawiamy i mamy \(\displaystyle{ a+6+14k+149-19k=100}\) czyli \(\displaystyle{ \boxed{a=5 (-11 + k)}}\).
Chcemy jednocześnie, by liczby zwierząt były dodatnie czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
5 (-11 + k)>0 \\
149-19k>0 \\
6+14k>0
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
k>11 \\
k \le 7 \\
k \ge 0
\end{cases}}\)
Zastosowałem jednocześnie warunek, że \(\displaystyle{ k \in \NN_0}\), stąd te „dziwne” wyniki. Jak widać, układ nie ma rozwiązań.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=100 \\ 24a+10b+5c=200 \end{cases}}\)
z tego mamy \(\displaystyle{ 24\left( 100-b-c\right)+10b+5c= 2400 - 14 b - 19 c=200}\) czyli \(\displaystyle{ 14b+19c=2200}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ 5c = 2 \Leftrightarrow c=6 \pmod{14}}\).
Czyli \(\displaystyle{ \boxed{c=6+14k}}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \NN_0}\). Podstawiamy i mamy \(\displaystyle{ \boxed{b=149-19k}}\). I podstawiamy i mamy \(\displaystyle{ a+6+14k+149-19k=100}\) czyli \(\displaystyle{ \boxed{a=5 (-11 + k)}}\).
Chcemy jednocześnie, by liczby zwierząt były dodatnie czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
5 (-11 + k)>0 \\
149-19k>0 \\
6+14k>0
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
k>11 \\
k \le 7 \\
k \ge 0
\end{cases}}\)
Zastosowałem jednocześnie warunek, że \(\displaystyle{ k \in \NN_0}\), stąd te „dziwne” wyniki. Jak widać, układ nie ma rozwiązań.
- vpprof
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Równania diofantyczne
Sprawdziłem brute-forcem \(\displaystyle{ 6400}\) sensownych przypadków — nie ma rozwiązań
-- 3 sty 2014, o 23:42 --
Ad 2
\(\displaystyle{ 100g+z-68=2(100z+g) \\
98g-199z=68 \\
98g \equiv_{199} 68 \\
g=21+199k,\ k\in\NN_0 \\
z= \frac{1990+98 \cdot 199k}{199}=10+98k}\)
Oczywiście suma będzie najmniejsza, gdy \(\displaystyle{ k=0}\), czyli \(\displaystyle{ 21\ $zł$\ 10\ $gr$-68\ $gr$=2 \cdot ( 10\ $zł$\ 21\ $gr$ )}\).
-- 3 sty 2014, o 23:42 --
Ad 2
\(\displaystyle{ 100g+z-68=2(100z+g) \\
98g-199z=68 \\
98g \equiv_{199} 68 \\
g=21+199k,\ k\in\NN_0 \\
z= \frac{1990+98 \cdot 199k}{199}=10+98k}\)
Oczywiście suma będzie najmniejsza, gdy \(\displaystyle{ k=0}\), czyli \(\displaystyle{ 21\ $zł$\ 10\ $gr$-68\ $gr$=2 \cdot ( 10\ $zł$\ 21\ $gr$ )}\).