zginanie prętów

marysiam5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 20:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy

zginanie prętów

Post autor: marysiam5 »

czy powie mi ktoś skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{L}{2}}\) ??

Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

zginanie prętów

Post autor: siwymech »

1.Obciążenie ciągłe zastepujemy siła skupioną
Q=ql
2.To obciążenie (Q)zaczepiamy w środku długości belki - l/2
3. Moment zginający od tej siły(Q) w odległości L/2 od utwierdzenia:
\(\displaystyle{ Q \cdot 0,5L= q \cdot L \cdot \frac{L}{2}}\)
marysiam5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 20:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy

zginanie prętów

Post autor: marysiam5 »

czyli zawsze jak będę mieć obciązenie ciągłe to mam zaczepiać je na środku belki?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

zginanie prętów

Post autor: siwymech »

Przy obc. ciągłym równomiernym, zawsze zastępujemy obciążenie ciągłe siła skupioną i zaczepiamy w środku ciężkości - długości.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

zginanie prętów

Post autor: kruszewski »

siwymech pisze:Przy obc. ciągłym równomiernym, zawsze zastępujemy obciążenie ciągłe siła skupioną i zaczepiamy w środku ciężkości - długości.
Byłbym ostrożnym z użyciem słowa zawsze, bo do wyznaczania przebiegu sił stycznych i momentów zginających już nie. Problem ten wymaga objaśnienia, by nie przekonać o jego uniwersalności.
W.Kr.
ODPOWIEDZ