Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
-
I_Wanna_Be
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wiśniewo
- Podziękował: 1 raz
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Pierwszy post na forum!!
Wiem, ten temat prawdopodobnie był wałkowany \(\displaystyle{ 10!}\) razy, lecz przeczytałem chyba wszystkie i nadal nie jestem pewien tego, jaką literaturę wybrać, by przygotować się pod każdym względem na Olimpiadę Matematyczną, a także na Olimpiadę Informatyczną, gdyż jestem zainteresowany obydwoma tymi przedmiotami w równym stopniu, są one jakoś "połączone" ze sobą.
Mam 16 lat i jestem w połowie pierwszej klasy liceum, więc sądzę, iż to najwyższy czas na rozpoczęcie przygotowań - zostały mi bowiem niecałe 2 lata..
Sporządziłem sobie na podstawie spisu książek na stronach OI i OM, a także zakresu materiału listę pozycji, które moim zdaniem warto byłoby posiąść, jednak obejmuje ona aż 23 pozycje .. Razem, kosztują one niemal 1500 zł, jednak mogę przyjąć, iż mam nieograniczony budżet, aczkolwiek wolałbym nie wydawać teraz zbyt dużo pieniędzy (studia).
Proszę, aby ktoś pomógł mi ocenić, które książki spośród poniżej wymienionych będą raczej zbędne, a które można by jeszcze dopisać do listy. Wszystkie książki (oprócz jednej, która jest w internetowej księgarni PWN) znalazłem na Allegro.
Oto ona:
1. 25 lat Olimpiady Matematycznej (Rempała, Browkin)
2. Algorytmy + struktury danych (Wirth)
3. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka 1 (Krysicki)
4. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka 2 (Krysicki)
5. Wprowadzenie do teorii grafów (Wilson)
6. Matematyka dyskretna (Ross, Wright)
7. Kombinatoryka dla programistów (Lipski)
8. Algorytmy, struktury danych i techniki programowania Wydanie IV (Wróblewski)
9. Matematyka konkretna (Knuth, Graham)
10. Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata (Teoria liczb, algebra i elementy analizy matematycznej) (Pawłowski)
11. Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata (Planimetria i stereometria) (Pawłowski)
12. Wędrówki po krainie nierówności (Kurlyandchik)
13. Powrót do krainy nierówności (Kurlyandchik)
14. Olimpiady matematyczne w gimnazjum i liceum (Bednarski)
15. Wprowadzenie do algorytmów (Cormen)
16. Introduction to Algorithms (Cormen) (Kocham język angielski i sądzę, że ta książka zapewni mi odpowiedni zasób słów w tym języku)
17. Symfonia C++ (Grębosz)
18. Geometria obliczeniowa. Algorytmy i zastosowania (Berg, Kreveld)
19. Algorytmy i struktury danych (Banachowski, Diks)
20. Matematyka (Człapiński) (zawiera dużo materiału, m. in. ciągi, funkcje i ich właściwości, wielomiany itp.)
21. Algorytmy kombinatoryczne (Reingold)
22. Thinking in C++ Edycja polska (Eckel) (znalazłem też wersję angielską, lecz kosztuje ona ponad 360 zł )
23. Rzecz o istocie informatyki (Harel)
Jeszcze nigdy nie przygotowywałem się na poważnie do żadnych konkursów (oprócz do pewnego powiatowego, gdzie byłem laureatem 2 razy).
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!!
PS. Próbowałem też znaleźć Musztariego, "Pasji C++" Grębosza, Zydlera i "krowy" Pawłowskiego, ale moja poszukiwania zakończyły się niepowodzeniem..
Wiem, ten temat prawdopodobnie był wałkowany \(\displaystyle{ 10!}\) razy, lecz przeczytałem chyba wszystkie i nadal nie jestem pewien tego, jaką literaturę wybrać, by przygotować się pod każdym względem na Olimpiadę Matematyczną, a także na Olimpiadę Informatyczną, gdyż jestem zainteresowany obydwoma tymi przedmiotami w równym stopniu, są one jakoś "połączone" ze sobą.
Mam 16 lat i jestem w połowie pierwszej klasy liceum, więc sądzę, iż to najwyższy czas na rozpoczęcie przygotowań - zostały mi bowiem niecałe 2 lata..
Sporządziłem sobie na podstawie spisu książek na stronach OI i OM, a także zakresu materiału listę pozycji, które moim zdaniem warto byłoby posiąść, jednak obejmuje ona aż 23 pozycje .. Razem, kosztują one niemal 1500 zł, jednak mogę przyjąć, iż mam nieograniczony budżet, aczkolwiek wolałbym nie wydawać teraz zbyt dużo pieniędzy (studia).
Proszę, aby ktoś pomógł mi ocenić, które książki spośród poniżej wymienionych będą raczej zbędne, a które można by jeszcze dopisać do listy. Wszystkie książki (oprócz jednej, która jest w internetowej księgarni PWN) znalazłem na Allegro.
Oto ona:
1. 25 lat Olimpiady Matematycznej (Rempała, Browkin)
2. Algorytmy + struktury danych (Wirth)
3. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka 1 (Krysicki)
4. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka 2 (Krysicki)
5. Wprowadzenie do teorii grafów (Wilson)
6. Matematyka dyskretna (Ross, Wright)
7. Kombinatoryka dla programistów (Lipski)
8. Algorytmy, struktury danych i techniki programowania Wydanie IV (Wróblewski)
9. Matematyka konkretna (Knuth, Graham)
10. Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata (Teoria liczb, algebra i elementy analizy matematycznej) (Pawłowski)
11. Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata (Planimetria i stereometria) (Pawłowski)
12. Wędrówki po krainie nierówności (Kurlyandchik)
13. Powrót do krainy nierówności (Kurlyandchik)
14. Olimpiady matematyczne w gimnazjum i liceum (Bednarski)
15. Wprowadzenie do algorytmów (Cormen)
16. Introduction to Algorithms (Cormen) (Kocham język angielski i sądzę, że ta książka zapewni mi odpowiedni zasób słów w tym języku)
17. Symfonia C++ (Grębosz)
18. Geometria obliczeniowa. Algorytmy i zastosowania (Berg, Kreveld)
19. Algorytmy i struktury danych (Banachowski, Diks)
20. Matematyka (Człapiński) (zawiera dużo materiału, m. in. ciągi, funkcje i ich właściwości, wielomiany itp.)
21. Algorytmy kombinatoryczne (Reingold)
22. Thinking in C++ Edycja polska (Eckel) (znalazłem też wersję angielską, lecz kosztuje ona ponad 360 zł )
23. Rzecz o istocie informatyki (Harel)
Jeszcze nigdy nie przygotowywałem się na poważnie do żadnych konkursów (oprócz do pewnego powiatowego, gdzie byłem laureatem 2 razy).
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!!
PS. Próbowałem też znaleźć Musztariego, "Pasji C++" Grębosza, Zydlera i "krowy" Pawłowskiego, ale moja poszukiwania zakończyły się niepowodzeniem..
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Po pierwsze, to jak przeczytasz z tego 2/23, to będzie sukces;)
Weź po jednej książce do każdej istotnej dziedziny i będziesz miał mniej dystraktorów, bo jak się ma 3 półki książek to połowę czasu spędza się na szperaniu po ciekawostkach i oglądaniu obrazków zamiast wyszukaniu tego, co nam potrzeba.
Tak na pierwszy rzut oka:
Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka Krysickiego to jest podręcznik dla inżynierów/ekonomistów, pomijając już nastawienie na zadania typu 'zmienna losowa ma rozkład o gęstości f(x) =..., oblicz dystrybuantę, znajdź prawdopobieństwo bla bla' (czyli typowo rachunkowe), to nie użyjesz absolutnie niczego z tej pozycji przy przygotowaniach do OM i OI. Możesz pomyśleć o kupnie tego dzieła, jak będziesz uczył studentów/udzielał im korepetycji, wcześniej z własnej woli tego nie tkniesz (może raz, żeby zobaczyć, co jest w środku).
Kup sobie Cormena do algorytmów, wystarczy bez problemu i przyda się w przyszłości, bo jest podstawowym podręcznikiem do ASD zwykle na studiach. Banachowski/Diks/Rytter jak dla mnie jest napisany strasznie zwięźle, co może być zarówno zaletą, jak i wadą. Wirth to piękna książka, ale używa antycznego dialektu Pascala do opisywania algorytmów no i ma słaby stosunek objętości do zawartości merytorycznej.
Do C++ wystarczy Ci Thinking in C++, jest zwięzła i ma wszystko co potrzeba (w przypadku C++ do olimpiady potrzebny Ci jest STL i ogólna znajomość języka, żadnych wydumanych mechanizmów nie będziesz używać). Starsze wydanie po angielsku jest dostępne online legalnie. Jak już naprawdę czegoś tam nie znajdziesz, to w sieci jest dokumentacja:)
25 lat Olimpiady Matematycznej się nie przyda, to są ultra stare zadania, do tego dostępne bez problemu na stronie OM.
Matematyka (Człapiński) to jakieś repetytorium do matury z tego co widzę, szkoda pieniędzy.
Resztę skomentuję może innym razem, bo i tak wyszła z tego ściana tekstu.
Weź po jednej książce do każdej istotnej dziedziny i będziesz miał mniej dystraktorów, bo jak się ma 3 półki książek to połowę czasu spędza się na szperaniu po ciekawostkach i oglądaniu obrazków zamiast wyszukaniu tego, co nam potrzeba.
Tak na pierwszy rzut oka:
Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka Krysickiego to jest podręcznik dla inżynierów/ekonomistów, pomijając już nastawienie na zadania typu 'zmienna losowa ma rozkład o gęstości f(x) =..., oblicz dystrybuantę, znajdź prawdopobieństwo bla bla' (czyli typowo rachunkowe), to nie użyjesz absolutnie niczego z tej pozycji przy przygotowaniach do OM i OI. Możesz pomyśleć o kupnie tego dzieła, jak będziesz uczył studentów/udzielał im korepetycji, wcześniej z własnej woli tego nie tkniesz (może raz, żeby zobaczyć, co jest w środku).
Kup sobie Cormena do algorytmów, wystarczy bez problemu i przyda się w przyszłości, bo jest podstawowym podręcznikiem do ASD zwykle na studiach. Banachowski/Diks/Rytter jak dla mnie jest napisany strasznie zwięźle, co może być zarówno zaletą, jak i wadą. Wirth to piękna książka, ale używa antycznego dialektu Pascala do opisywania algorytmów no i ma słaby stosunek objętości do zawartości merytorycznej.
Do C++ wystarczy Ci Thinking in C++, jest zwięzła i ma wszystko co potrzeba (w przypadku C++ do olimpiady potrzebny Ci jest STL i ogólna znajomość języka, żadnych wydumanych mechanizmów nie będziesz używać). Starsze wydanie po angielsku jest dostępne online legalnie. Jak już naprawdę czegoś tam nie znajdziesz, to w sieci jest dokumentacja:)
25 lat Olimpiady Matematycznej się nie przyda, to są ultra stare zadania, do tego dostępne bez problemu na stronie OM.
Matematyka (Człapiński) to jakieś repetytorium do matury z tego co widzę, szkoda pieniędzy.
Resztę skomentuję może innym razem, bo i tak wyszła z tego ściana tekstu.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
A czemu tak chudo…? Istotne Menu jest np. tu:
Z tych pozycji to:
Ogólnie wiec: tak jak napisał liu
* sensowniej jest to zastapić (moim zdaniem) np. przez Aspekty kombinatoryki V. Bryanta. Jest to jedno z lepszych omówień tematu i zawiera elementy teorii grafów;
Ukryta treść:
Pozycja Wilsona nie jest łatwa i wymaga czasu i wysiłku. Knuth raczej także. Zadania w nich zawarte sa trudne (na ogól); te tego u Wilsona nie ma rozwiazan, *5. Wprowadzenie do teorii grafów (Wilson)
6. Matematyka dyskretna (Ross, Wright)
9. Matematyka konkretna (Knuth, Graham)
Wędrówki tez są wartościowe, ale na powrót do Krainy może Ci braknąc czasu. Itd.12. Wędrówki po krainie nierówności (Kurlyandchik)
13. Powrót do krainy nierówności (Kurlyandchik)
Ogólnie wiec: tak jak napisał liu
A więc postaraj się zdowywac wiedze i doswiadczenie i pracować nad swoimi brakami, czytać nieco teorii i cwiczyć czy ja w zadaniach; stopniujac ich poziom. Niektóre rzeczy mogą na poczatku okazać się zbyt trudne – należy je zatem odłożyc na poźniej…Po pierwsze, to jak przeczytasz z tego 2/23, to będzie sukces;)
* sensowniej jest to zastapić (moim zdaniem) np. przez Aspekty kombinatoryki V. Bryanta. Jest to jedno z lepszych omówień tematu i zawiera elementy teorii grafów;
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Z tego co tu wymieniłeś "pod OM" warto nabyć 10 i 11 no i jeszcze poszukać żółtego tomu z tego cyklu czyli "Trygonometria i Geometria".
Pozycja numer 1 tak jak pisał poprzednik nie da Ci nic więcej niż strona Olimpiady. No i jeszcze warto zaznaczyć, że pierwsze Olimpiady (pewnie nie wszystkie 25, ale ileśtam na pewno) były sporo łatwiejsze od dzisiejszych. Podejrzewam, że pozycja nr 14 też może się okazać zbyt łatwa (acz nigdy w rękach tej książki nie miałem, tak po prostu sugeruję się tym słowem gimnazjum w tytule). No, ale to też zależy od Twojego aktualnego poziomu. "Krowa" Pawłowskiego też należy do tych prostszych (ale cennych) pozycji z punktu widzenia przygotowań do OM. Ale w sumie skoro mówisz, że nie masz doświadczeń z przygotowaniami olimpijskimi, to możesz od niej zacząć.
9 i 12 to bardzo fajne pozycje jeśli chodzi o tzw. ogólny rozwój matematyczny i warto poczytać w wolnym czasie, ale jak bardzo szukasz czegoś "pod OM", to odrzuć je. No 13 to już w ogóle na później sobie zostaw.
Musztari jest bardzo chwalony i w dodatku tańszy nawet chyba od kosztów wysyłki (przy czym trudny do znalezienia), ale mi osobiście do gustu nigdy nie przypadł. Mimo wszystko zawiera sporo zadań na różnych poziomach, omawia jakieśtam strategie i podejścia.
Ja polecę jeszcze "Kółko matematyczne dla olimpijczyków" Pawłowskiego, piękna pozycja według mnie no i w zasadzie nie do nabycia. Warto zaglądać za tymi książkami Pawłowskiego, albo za 1 czy 14 do szkolnych bibliotek, bo naprawdę można dać się bardzo miło zaskoczyć.
Zydler jest, ale to raczej zwykłe omówienie samiutkich podstaw geometrii. O wiele fajniejszy jest pdf z geometrią od Zetela, naprawdę przepiękna rzecz. No i jeszcze jeśli serio przejrzałeś te \(\displaystyle{ 10!}\) tematów to z Internetu pdf z zadaniami od pana Pompego.
Zasadniczo, to można spokojnie przygotować się do Olimpiady bez jakiejkolwiek książki, Internet jest ogromny, naprawdę. Strony OMG, OM, różnych kółek, choćby i to forum, miliardy pdf-ów, to naprawdę wystarczy.
Poszukaj jeszcze pdf-a z teorią liczb pana Sierpińskiego. To piękne i grube tomisko, nie ma potrzeby byś sobie na tym etapie zawracał głowę całością, przerób tylko początek i wybrane fragmenty (choć jak się okazuje, może się czasem przydać prawo wzajemności reszt kwadratowych TROLOLO).
Pozycja numer 1 tak jak pisał poprzednik nie da Ci nic więcej niż strona Olimpiady. No i jeszcze warto zaznaczyć, że pierwsze Olimpiady (pewnie nie wszystkie 25, ale ileśtam na pewno) były sporo łatwiejsze od dzisiejszych. Podejrzewam, że pozycja nr 14 też może się okazać zbyt łatwa (acz nigdy w rękach tej książki nie miałem, tak po prostu sugeruję się tym słowem gimnazjum w tytule). No, ale to też zależy od Twojego aktualnego poziomu. "Krowa" Pawłowskiego też należy do tych prostszych (ale cennych) pozycji z punktu widzenia przygotowań do OM. Ale w sumie skoro mówisz, że nie masz doświadczeń z przygotowaniami olimpijskimi, to możesz od niej zacząć.
9 i 12 to bardzo fajne pozycje jeśli chodzi o tzw. ogólny rozwój matematyczny i warto poczytać w wolnym czasie, ale jak bardzo szukasz czegoś "pod OM", to odrzuć je. No 13 to już w ogóle na później sobie zostaw.
Musztari jest bardzo chwalony i w dodatku tańszy nawet chyba od kosztów wysyłki (przy czym trudny do znalezienia), ale mi osobiście do gustu nigdy nie przypadł. Mimo wszystko zawiera sporo zadań na różnych poziomach, omawia jakieśtam strategie i podejścia.
Ja polecę jeszcze "Kółko matematyczne dla olimpijczyków" Pawłowskiego, piękna pozycja według mnie no i w zasadzie nie do nabycia. Warto zaglądać za tymi książkami Pawłowskiego, albo za 1 czy 14 do szkolnych bibliotek, bo naprawdę można dać się bardzo miło zaskoczyć.
Zydler jest
Kod: Zaznacz cały
http://www.wiw.pl/matematyka/geometria/Zasadniczo, to można spokojnie przygotować się do Olimpiady bez jakiejkolwiek książki, Internet jest ogromny, naprawdę. Strony OMG, OM, różnych kółek, choćby i to forum, miliardy pdf-ów, to naprawdę wystarczy.
Poszukaj jeszcze pdf-a z teorią liczb pana Sierpińskiego. To piękne i grube tomisko, nie ma potrzeby byś sobie na tym etapie zawracał głowę całością, przerób tylko początek i wybrane fragmenty (choć jak się okazuje, może się czasem przydać prawo wzajemności reszt kwadratowych TROLOLO).
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Jak już wymieniamy ezoteryczne pozycje to zbiór zadań z planimetrii i drugi ze sterometrii Prasołowa;)
A do OI bym dorzucił Stańczyk "Algorytmikę Praktyczną". Trzeba przymknąć nieco oko na mrowie #define'ów zrobionych dla oszczędzania czasu na różnych zawodach międzynarodowych, ale po pierwsze są tam działające implementacje w C++ potrzebnych algorytmów i po drugie przykładowe zadania olimpijskie.
A do OI bym dorzucił Stańczyk "Algorytmikę Praktyczną". Trzeba przymknąć nieco oko na mrowie #define'ów zrobionych dla oszczędzania czasu na różnych zawodach międzynarodowych, ale po pierwsze są tam działające implementacje w C++ potrzebnych algorytmów i po drugie przykładowe zadania olimpijskie.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Do tych książek można dorzucić jeszcze kąciki olimpijskie Kurlyandchika. Jeśli chodzi o KMDO to tu możesz sobie pobrać [ciach]. Pompego masz tu . Myślę, że mogą być też przydatne lematy o dwustosunku i biegunowych, które są tu . Sierpińskiego możesz pobrać stąd [url]http://pldml.icm.edu.pl/pldml/details/contents.action?id=bwmeta1.element.dl-catalog-a064b502-798f-4529-935f-9b132b5667dd[/url].Jeśli chodzi o Musztariego, to faktycznie ciężko go dostać, ale krowę możesz kupić chociażby tutaj http://ksiegarnia.pwn.pl/index.php?modu ... ksiazka_id. No i oczywiście rób zadania z poprzednich olimpiad, bo tego jest od groma.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, o 22:19 przez Pinionrzek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Moim zdaniem pozycje 10. i 11. (dwie części Pawłowskiego: niebieska i różowa) to absolutne must-read. Ja moje przygotowania zacząłem od niebieskiego Pawłowskiego i "Wędrówek po krainie nierówności". Dokładne przerobienie tego daje solidne podstawy. Potem to już skupiłbym się na zadaniach ze strony OMa, bo one dają najwięcej. No i potem geometria, czyli zbiór pana Pompe i różowy Pawłowski (w tej właśnie kolejności bym rekomendował). No a wspomniany żółty Pawłowski ("Trygonometria i Geometria") to moim zdaniem strata czasu na robienie tych zadań, bo owszem są ciekawe, ale moim zdaniem nie za bardzo pod OM. Ale książkę polecam, bo z tyłu znajduje się coś takiego jak Vademecum Olimpijczyka, które zawiera najważniejsze twierdzenia do geometrii i to akurat jest mega przydatne, same zadania mniej. I ogólnie to to + zadania ze strony OM wystarczy w zupełności. Może się wydawać tego nie aż tak dużo, ale to jest na jakieś 1,5+ roku solidnej pracy.
-
I_Wanna_Be
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wiśniewo
- Podziękował: 1 raz
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi! ^_^
Na podstawie Waszych wypowiedzi sporządziłem od nowa listę książek:
- zostają n-ry: 2, 5, 6, 10, 11, 15, 16, 22;
- na później odłożyłem 9, 12, 13;
- oprócz tego dołożyłem:
- Teoria liczb (Sierpiński);
- Zadania Pompego;
- Geometria Zetela;
- "Kółka matematyczne dla olimpijczyków" Pawłowskiego;
- Książki Musztariego;
- "Trygonometria i geometria" (do serii Zadań z olimpiad matematycznych z całego świata) Pawłowskiego;
- "Algorytmika praktyczna" Stańczyka.
Zauważyłem, że skupiliście się bardziej na OM - a co z OI? Czy podacie jakieś inne sugestie?
@Liu napisał to, nad czym pewnego razu się zastanawiałem, jednak nie miałem pewności:
Czekam na dalsze sugestie! *_*
PS. @Liu
PS2. @Pinionrzek Muszę przyznać, że nie jestem fanem czytania oraz nauki na ekranie, gdyż jest to dla mnie niewygodne. W każdym razie straszne dzięki za linki
PS3. Nie wiem, czy to coś zmieni, ale napiszę: w ramach stypendium musiałem kupić kalkulator TI-Inspire CX CAS. Czy ten kalkulator w jakikolwiek sposób przyda mi się podczas nauki?
Na podstawie Waszych wypowiedzi sporządziłem od nowa listę książek:
- zostają n-ry: 2, 5, 6, 10, 11, 15, 16, 22;
- na później odłożyłem 9, 12, 13;
- oprócz tego dołożyłem:
- Teoria liczb (Sierpiński);
- Zadania Pompego;
- Geometria Zetela;
- "Kółka matematyczne dla olimpijczyków" Pawłowskiego;
- Książki Musztariego;
- "Trygonometria i geometria" (do serii Zadań z olimpiad matematycznych z całego świata) Pawłowskiego;
- "Algorytmika praktyczna" Stańczyka.
Zauważyłem, że skupiliście się bardziej na OM - a co z OI? Czy podacie jakieś inne sugestie?
@Liu napisał to, nad czym pewnego razu się zastanawiałem, jednak nie miałem pewności:
W Archiwum OM znajduje się 12 kategorii, w niektórych jest kilkanaście, zaś w pozostałych dziesiątki/setki zadań..Weź po jednej książce do każdej istotnej dziedziny i będziesz miał mniej dystraktorów
Czekam na dalsze sugestie! *_*
PS. @Liu
Którą wersję, angielską czy polską, opłacałoby się bardziej kupić?Kup sobie Cormena do algorytmów
PS2. @Pinionrzek Muszę przyznać, że nie jestem fanem czytania oraz nauki na ekranie, gdyż jest to dla mnie niewygodne. W każdym razie straszne dzięki za linki
PS3. Nie wiem, czy to coś zmieni, ale napiszę: w ramach stypendium musiałem kupić kalkulator TI-Inspire CX CAS. Czy ten kalkulator w jakikolwiek sposób przyda mi się podczas nauki?
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Kalkulator zawsze się przydaje, gdy trzeba coś ciężkiego policzyć. Z drugiej jednak strony na każdym znanym mi konkursie matematycznym kalkulatory są zabronione, więc dobrze jest trenować nie używając kalkulatora, dla wyćwiczenia sprawności rachunkowej.Nie wiem, czy to coś zmieni, ale napiszę: w ramach stypendium musiałem kupić kalkulator TI-Inspire CX CAS. Czy ten kalkulator w jakikolwiek sposób przyda mi się podczas nauki?
Jeszcze odnośnie książki "Matematyka Konkretna". Do OM to raczej nie za bardzo się przyda, ale na później to jak najbardziej polecam. Książka jest fenomenalna.
-
Oildale
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Pomógł: 3 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Jeżeli bardzo Ci zależy na pieniążkach to nie polecam kupować książek do przygotowań. Sam kupiłem kiedyś krowę i jakieś książki Pawłowskiego, ale szczerze mówiąc nie przerobiłem z tego wiele. Tak naprawdę możesz dostatecznie dużo znaleźć w internecie (do OMa przejrzeć zadania z ostatnich lat i czytać pozycję z dziedzin, które aktualnie rozwijasz). Co do OIa bardzo Ci nie pomogę, bo sam dopiero zaczynam zabawę z tym.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Ja znalazłem to za 10 zł + przesyłka.I_Wanna_Be pisze: 22. Thinking in C++ Edycja polska (Eckel) (znalazłem też wersję angielską, lecz kosztuje ona ponad 360 zł )
... %252B%252B
-
I_Wanna_Be
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wiśniewo
- Podziękował: 1 raz
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
@Spektralny
Nie wiem, jak to skomentować, ale wydaje mi się, że to nie jest oryginał, być może się mylę
Być może niedługo ją kupię, w każdym razie dzięki za link
Jeśli chodzi o książki, to zakupiłem już "krowę", wprowadzenie do algorytmów Cormena (wersja polska) oraz Symfonię C++. Przymierzam się do zakupu "Algorytmiki praktycznej" Stańczyka, książki Wirtha, wprowadzenie do teorii grafów Wilsona, wędrówki po krainie nierówności oraz kąciki olimpijskie tego samego autora, zadania z olimpiad matematycznych z całego świata Pawłowskiego (wszystkie 3 tomy) oraz jego kółka olimpijskie, matematykę konkretną i dyskretną (choć tą ostatnią... nie jestem pewien :S) i jeszcze inne, jak "złote rybki"... Nie mogę znaleźć tej książki Musztariego, a mógłbym ją zakupić jaką pierwszą. Czy ktoś mógłby pomóc mi w jej poszukiwaniach? Poza tym, napiszcie jeszcze, które książki naprawdę mi się nie przydadzą.
Nie wiem, jak to skomentować, ale wydaje mi się, że to nie jest oryginał, być może się mylę
Być może niedługo ją kupię, w każdym razie dzięki za link
Jeśli chodzi o książki, to zakupiłem już "krowę", wprowadzenie do algorytmów Cormena (wersja polska) oraz Symfonię C++. Przymierzam się do zakupu "Algorytmiki praktycznej" Stańczyka, książki Wirtha, wprowadzenie do teorii grafów Wilsona, wędrówki po krainie nierówności oraz kąciki olimpijskie tego samego autora, zadania z olimpiad matematycznych z całego świata Pawłowskiego (wszystkie 3 tomy) oraz jego kółka olimpijskie, matematykę konkretną i dyskretną (choć tą ostatnią... nie jestem pewien :S) i jeszcze inne, jak "złote rybki"... Nie mogę znaleźć tej książki Musztariego, a mógłbym ją zakupić jaką pierwszą. Czy ktoś mógłby pomóc mi w jej poszukiwaniach? Poza tym, napiszcie jeszcze, które książki naprawdę mi się nie przydadzą.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Raczej oryginał tyle że używany. Regularnie kupuję od Better World Books przez abebooks i zawsze wszystko jest ok.I_Wanna_Be pisze:@Spektralny
Nie wiem, jak to skomentować, ale wydaje mi się, że to nie jest oryginał, być może się mylę
Być może niedługo ją kupię, w każdym razie dzięki za link
-
I_Wanna_Be
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wiśniewo
- Podziękował: 1 raz
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Ponawiam prośbę o dalsze sugestie.
@Spektralny: Dzięki za stronkę, ale jednak z pewnego powodu muszę kupować w polskich księgarniach.
Jeśli miałbym kupić wszystkie, które wypisałem, kosztowałoby mnie to ok. 500 zł - to dosyć zadowalająca kwota, choć mógłbym nie kupować niektórych pozycji, jeśli nie byłyby potrzebne.
@Spektralny: Dzięki za stronkę, ale jednak z pewnego powodu muszę kupować w polskich księgarniach.
Jeśli miałbym kupić wszystkie, które wypisałem, kosztowałoby mnie to ok. 500 zł - to dosyć zadowalająca kwota, choć mógłbym nie kupować niektórych pozycji, jeśli nie byłyby potrzebne.
-
JumpSmerf
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 2 lip 2011, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hrubieszów/Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 9 razy
Jakie książki na OM i OI, by być przygotowanym na 100%?
Mam nadzieję, że mogę podać link do innego portalu (nie matematycznego): ... lgorytmikiZauważyłem, że skupiliście się bardziej na OM - a co z OI? Czy podacie jakieś inne sugestie?
Tu już opisałem książki, więc nie będę się powtarzał. Ogólnie na podanym forum wiele razy pisałem o przygotowaniach do OI, więc przejrzyj moje posty (z działu edukacja).
Polecam przede wszystkim robienie zadanek na OI - teoria Ci nic nie da jak nie będziesz potrafił zakodzić jakiegoś algorytmu. Ćwicz rozkminę na zadaniach. Podałeś jakieś książki, które dokładnie omawiają C++. Nie musisz ich czytać do OI. Tam wystarczy programowanie strukturalne (czyli np. I tom "Symfonii C++") + dobra znajomość STL. Nie trzeba pisać klas - wszystko można zrobić na strukturach, a nie masz tak dużo czasu na przygotowania, więc na razie nie musisz się tak dobrze uczyć programowania obiektowego.
Co jest ważne do OI, a nie widziałem nic o tym w wątku. Niebieskie książeczki. Czytaj zadania z OI. Staraj się je rozkminić przez godzinę - dwie i jeśli się nie uda do końca, to przeczytaj rozwiązanie i po tym pisz kod i staraj się przepchać na - rób dużo zadań, niekoniecznie teorii, tej też trochę, ale to zadania są kluczem do sukcesu.
Do tego to:
http://informatyka.wroc.pl/algorytmika/zacznij
http://informatyka.wroc.pl/algorytmika/zawodnicy
Bardzo dobre opisy algorytmów, a na końcu zadania do nich. Polecam nauczyć się ich wszystkich i zrobić z nich zadania.
Biorąc udział w OI będziesz musiał wiele razy czytać na komputerze, np. własny program, więc polecam się przyzwyczaić.PS2. @Pinionrzek Muszę przyznać, że nie jestem fanem czytania oraz nauki na ekranie, gdyż jest to dla mnie niewygodne.