Witam mam pytanie, czy ktoś może powiedzieć czemu nie rysuje w programie linii. Procedura wygląda tak (na początku jest grafika którą muszę wprowadzić, a dalej zadanie z trapezem i własnie tu jest problem oznaczenia wierzchołków, boków i kątów są ale nie ma żadnej linii)
documentclass[12pt,a4paper]{article}
usepackage{polski}
usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{graphicx}
usepackage{pstricks}
ewcommand{degre}{ensuremath{^circ}}
egin{document}
$f(x)=frac{1}{(x-1)(x+1)}$. \
egin{center}
egin{figure}[h]
centering
includegraphics{funkcja_f.eps}
caption{wykres funkcji $f(x)=frac{1}{(x-1)(x+1)}$}
label{fig:}
end{figure}
end{center}
Zadanie: Wyznacz miary kątów $alpha$ i $eta$ trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa i ramiona mają długość 8 cm, a dłuższa podstawa ma długość 16 cm. \
egin{center}
psset{unit=0.5cm}
egin{pspicture}(0,0)(16,4)
pspolygon[linecolor=black](0,0)(16,0)(12,4)(4,4)
uput[270](-0.5,0){$A$}
uput[270](16.5,0){$B$}
uput[90](12,4.5){$C$}
uput[90](4,4.5){$D$}
uput[0]{45}(8,-1){16}
uput[0]{45}(8,4.5){8}
uput[45]{45}(1.5,2.5){8}
uput[45]{45}(14.5,2.5){8}
psarc{-}(0,0){3}{0}{45}
uput[45](2,0.8){$alpha$}
psarc{-}(4,4){2}{-135}{0}
uput[45](4.3,3){$eta$}
end{pspicture}
end{center}
end{document}
Brak lini w Latex
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 99 razy