Witam!
Mam pewne zagadnienie, które spędza mi sen z powiek ... Czy ma ktoś jakieś pomysły, jak udowodnić, że liczba (10^100) - 9 jest złożona? Byłbym zobowiązany!
Sprawdz czy liczba jest złożona
-
pionier
Sprawdz czy liczba jest złożona
Ja to widze tak:
10^100 - 9 to jedna z postaci 10^n - 9
teraz wystarczy ze dla n>=2 10^n - 9 jest zlone.
Indukcja!
dla n= 2
10^2 - 9 = 91 = 7 * 13 - zlozone
Zkladamy prawdziwosc dla n
i oblczamy dla n+1
10^(n+1) - 9 = 10*10^n -9 = 10^n + 9*10^n - 9 = 10^n - 9 +9*10^n
i koniec!
10^n - 9 - zlozone z zalozenia indukcyjnego
9*10^n - iloczyn dwoch liczb naturalnych - zlozone!!
No chyba ze sie gdzies rypnalem
10^100 - 9 to jedna z postaci 10^n - 9
teraz wystarczy ze dla n>=2 10^n - 9 jest zlone.
Indukcja!
dla n= 2
10^2 - 9 = 91 = 7 * 13 - zlozone
Zkladamy prawdziwosc dla n
i oblczamy dla n+1
10^(n+1) - 9 = 10*10^n -9 = 10^n + 9*10^n - 9 = 10^n - 9 +9*10^n
i koniec!
10^n - 9 - zlozone z zalozenia indukcyjnego
9*10^n - iloczyn dwoch liczb naturalnych - zlozone!!
No chyba ze sie gdzies rypnalem
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Sprawdz czy liczba jest złożona
Przecież to idzie ładnie ze wzorów skróconego mnożenia
10^100-9=(10^50)^2-3^2=(10^50+3)(10^50-3)
Widać, że to liczba złożona
10^100-9=(10^50)^2-3^2=(10^50+3)(10^50-3)
Widać, że to liczba złożona
-
tracek
Sprawdz czy liczba jest złożona
Hehe ... jak rozwinąć to rozumowanie to pewnie byłaby rewolucja w algebrze ... jednak nie ma tak dobrze. Pomijając fakt, że tak z potęgami bawić się nie wolno, to w mojej liczbie są nawiasy, które poniekąd zmieniają postać rzeczy ...
zatem (10^100)-9 = 999...91
czyjemu sercu matematyka miła niechaj zaraz dzielnie do boju stanie!
... a ja skoczę po kolejne piwko
zatem (10^100)-9 = 999...91
czyjemu sercu matematyka miła niechaj zaraz dzielnie do boju stanie!
... a ja skoczę po kolejne piwko
Ostatnio zmieniony 25 cze 2004, o 00:59 przez tracek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mimi
Sprawdz czy liczba jest złożona
to jest dobrze, nie wiem o co chodzi trackowiSkrzypu pisze:10^100-9=(10^50)^2-3^2=(10^50+3)(10^50-3)
Widać, że to liczba złożona
moze przepiszę to ze spacjami, moze wtedy będzie widać, że dobrze
10^100 - 9 = (10^50)^2 - 3^2 = (10^50 + 3)(10^50 - 3)
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Sprawdz czy liczba jest złożona
skrzypu sie rzadko myli :]
a jego sposób jest bardzo dobry, jak macie sprawdzić czy jakaś liczba jest złożona (oczywiscie jak jest parzysta to wiadomo ze jest) to trzeba sobie pokombinować własnie z wzorami skroconego mnożenia bo bardzo czesto pod nie te zadania są robione.
a jego sposób jest bardzo dobry, jak macie sprawdzić czy jakaś liczba jest złożona (oczywiscie jak jest parzysta to wiadomo ze jest) to trzeba sobie pokombinować własnie z wzorami skroconego mnożenia bo bardzo czesto pod nie te zadania są robione.