Rozwiąż równanie...

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
damianjnc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawierzbie
Podziękował: 13 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: damianjnc »

Witam,

rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 5 ^{x} +20 \cdot 5 ^{ \frac{x}{2} }=125}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 5^{0,5x}=t}\)
damianjnc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawierzbie
Podziękował: 13 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: damianjnc »

Wychodzi mi ujemna delta, ile powinno wyjść?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: piasek101 »

Eee tam \(\displaystyle{ 20^2-4\cdot 1\cdot(-125)}\)
damianjnc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawierzbie
Podziękował: 13 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: damianjnc »

\(\displaystyle{ x=2}\), dobrze?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: piasek101 »

Wstaw i sprawdź.
ODPOWIEDZ