Objętość figury ograniczonej powierzchniami
-
matfka
- Użytkownik

- Posty: 181
- Rejestracja: 19 sty 2013, o 11:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 3 razy
Objętość figury ograniczonej powierzchniami
Obliczyć objętość figury ograniczonej powierchniami
\(\displaystyle{ z= \sqrt{xy}, z=0, x=0}\)
Nie bardzo wiem jak narysować tą pierwszą powierzchnię, a bez rysunku nie wiem po jakim obszarze mam liczyć całkę
\(\displaystyle{ z= \sqrt{xy}, z=0, x=0}\)
Nie bardzo wiem jak narysować tą pierwszą powierzchnię, a bez rysunku nie wiem po jakim obszarze mam liczyć całkę
- qwe771
- Użytkownik

- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Objętość figury ograniczonej powierzchniami
narysować warstwice, kupić drukarkę 3d , ale zauważ, jakie są ograniczenia, tę całkę da się policzyć bez rysowania czegokolwiek. Zastanów się co tak naprawdę musisz scałkować, w jaki sposób iksy i zety ograniczają Twój obszar
- qwe771
- Użytkownik

- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Objętość figury ograniczonej powierzchniami
\(\displaystyle{ x = 0}\) i \(\displaystyle{ z = 0}\)
ok mam dla Ciebie przykład.
a jakbyś miała zadanie że policz pole figury ograniczonej przez \(\displaystyle{ x = 0}\) i \(\displaystyle{ y = x}\) i \(\displaystyle{ y = 0}\) To (zakładając, że liczymy pole tej figury po prawej) co robisz ?
liczysz po prostu \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } x \mbox{d}x}\)-- 11 gru 2013, o 22:34 --w Twoim przypadku \(\displaystyle{ x = 0}\) jest płaszczyzna, tak samo \(\displaystyle{ z=0}\)
ok mam dla Ciebie przykład.
a jakbyś miała zadanie że policz pole figury ograniczonej przez \(\displaystyle{ x = 0}\) i \(\displaystyle{ y = x}\) i \(\displaystyle{ y = 0}\) To (zakładając, że liczymy pole tej figury po prawej) co robisz ?
liczysz po prostu \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } x \mbox{d}x}\)-- 11 gru 2013, o 22:34 --w Twoim przypadku \(\displaystyle{ x = 0}\) jest płaszczyzna, tak samo \(\displaystyle{ z=0}\)
- qwe771
- Użytkownik

- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Objętość figury ograniczonej powierzchniami
\(\displaystyle{ x = 0}\) to ta płaszczyzna jak "jedziesz" osią zetów po igrekach. \(\displaystyle{ z = 0}\) to ta jak "jedziesz" iksami po igrekach. \(\displaystyle{ \sqrt{xy}}\), jest równe zeru, gdy iksy lub igreki są równe zero, gdy jedno z nich ujemne, to nie istenieje, gdy oba ujemne, to istnieje, ale się tym nie przejmujesz, bo są one jakby oddzielone przez te płaszczyzny. \(\displaystyle{ \sqrt{xy}}\) dotyka tych płaszczyzn, dla \(\displaystyle{ x = 0 \vee y = 0}\) i przecina je w środku układu wsp, gdy jednocześnie samo przyjmuje wartość zero.
Teraz gdy zerkniesz na obrazek z wolframa i wyobrazisz sobie te 2 dodatkowe płaszczyzny, ograniczające \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ z=0}\) powinno być jasne co masz scałkować
Teraz gdy zerkniesz na obrazek z wolframa i wyobrazisz sobie te 2 dodatkowe płaszczyzny, ograniczające \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ z=0}\) powinno być jasne co masz scałkować
- qwe771
- Użytkownik

- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Objętość figury ograniczonej powierzchniami
a to nie jest ta funkcja przypadkiem ograniczona przez \(\displaystyle{ 1}\) ?