Witam.
Mam takie zadanie: Jest trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(1,2,3), B=(-2,0,3), C=(0,3,2)}\), wyznacz jego wysokość upuszczoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\).
W jaki sposób zrobić coś takiego? Od czego zacząć? Prosiłbym o napisanie kilku kroków co robić.
Pozdrawiam
Wysokość trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wysokość trójkąta
Wyznacz równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\), potem wyznacz równanie płaszczyzny prostopadłej do tej wyznaczonej prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ C}\).
Znajdujesz punkt przecięcia się wyznaczonej płaszczyzny i prostej, niech to będzie np. punkt \(\displaystyle{ D}\).
No i odległość \(\displaystyle{ CD}\) jest szukaną wysokością.
Znajdujesz punkt przecięcia się wyznaczonej płaszczyzny i prostej, niech to będzie np. punkt \(\displaystyle{ D}\).
No i odległość \(\displaystyle{ CD}\) jest szukaną wysokością.
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Wysokość trójkąta
A nie ma jakiejś prostszej metody? Jak znaleźć równanie prostej w \(\displaystyle{ R ^{3}}\)? W\(\displaystyle{ R ^{2}}\) potrafię.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wysokość trójkąta
Wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}=[-3,-2,0]}\) jest wektorem kierunkowym szukanej prostej i jednocześnie wektorem normalnym szukanej płaszczyzny. Mamy zatem prostą
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=1-3t\\ y=2-2t\\ z=3\end{cases}}\).
Płaszczyzna ma równanie
\(\displaystyle{ -3x-2y+D=0}\)
a ponieważ ma przechodzić przez \(\displaystyle{ C}\) to mamy
\(\displaystyle{ -6+D=0}\)
skąd
\(\displaystyle{ -3x-2y+6=0}\).
Teraz podstaw do równania płaszczyzny współrzędne z równania prostej, wylicz \(\displaystyle{ t}\) i masz współrzędne punktu \(\displaystyle{ D}\).
No a odległość, to chyba wiadomo.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=1-3t\\ y=2-2t\\ z=3\end{cases}}\).
Płaszczyzna ma równanie
\(\displaystyle{ -3x-2y+D=0}\)
a ponieważ ma przechodzić przez \(\displaystyle{ C}\) to mamy
\(\displaystyle{ -6+D=0}\)
skąd
\(\displaystyle{ -3x-2y+6=0}\).
Teraz podstaw do równania płaszczyzny współrzędne z równania prostej, wylicz \(\displaystyle{ t}\) i masz współrzędne punktu \(\displaystyle{ D}\).
No a odległość, to chyba wiadomo.