Strona 2 z 4

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 15:11
autor: Spektralny
szw1710 pisze:W Panu Tadeuszu jest specjalny fragment o kawiarce czyli o osobie ze służby, która zajmowała się parzeniem kawy. Piękny opis. Niestety moje zasoby finansowe nie pozwalają na zatrudnienie służby. :)

W większości college'y w Oxfordzie i w Cambridge są wyznaczone specjalne osoby do parzenia kawy przed high table. :-)

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 16:28
autor: VillagerMTV
Zgodnie z zasadą:
\(\displaystyle{ Energy=Milk \cdot Coffy^{2}}\)

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 17:27
autor: szw1710
Spektralny pisze:W większości college'y w Oxfordzie i w Cambridge są wyznaczone specjalne osoby do parzenia kawy przed high table. :-)
Wiem, kto to: świeżo upieczeni magistrzy :)

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 19:47
autor: kruszewski
Słodzicie Państwo kawę? Ja tak.
A co do technologii picia kawy, to wytrawni brazylijscy smakosze piją ją łyczkami,omal wrzątek przepijając bardzo zimną wodą by przepłukać kubki smakowe przed kolejnym łykiem kawy.
Ceremoniał jak picie herbaty pod kwitnącymi wiśniami.

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 19:49
autor: szw1710
Fajnie że coś nowego się w naszej sondzie pojawia

Słodzę. Kiedyś (30 lat temu - tak, mniej więcej od czasów liceum piję kawę) słodziłem 3 kopiaste łyżeczki. Teraz zadowalam się jedną.

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 19:54
autor: kruszewski
Powiadają że dobra kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak ogień, słodka i aromatyczna jak, wiadomo kto.

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 19:57
autor: szw1710
Kurczę, żonaty jestem

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 20:02
autor: luka52
kruszewski pisze:Powiadają że dobra kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak ogień, słodka i aromatyczna jak, wiadomo kto.
To powiedzenie słyszałem, ale w odniesieniu do kawy po turecku.
Zwykła - bez cukru i mleka .

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 20:28
autor: kruszewski
W domu też może być słodkość i aromat.
Brazylijce piją słodką, nawet bardzo słodką. I nie profanują mlekiem, śmietanką i lodami z bakaliami.
Mleko do owsianki, lody nawet na codzień ale kręcone. Ale kto dziś po za wiadomo kim kręci lody?

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 20:32
autor: luka52
kruszewski pisze: Ale kto dziś po za wiadomo kim kręci lody?
Tu mógłby się Pan pozytywnie zdziwić, bo maszynkę do lodów w jednym z popularnych dyskontów można było jakiś czas temu kupić za śmieszne pieniądze. Podejrzewam, że wiele osób się na nią "rzuciło". Sam się w taką zaopatrzyłem

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 20:41
autor: kruszewski
Szczęśliwiec z Pana ale i człowiek praktyczny.
Ukłony.

Dobra kawa

: 27 lut 2014, o 20:59
autor: leszczu450
Ja pijam Gevalie. Sypaną. Kupuję w Netto. Kawę parzę trochę dziwnie. Przynajmniej żaden z moich znajomych tak tego nie robi. Mam specjalny filtr do kawy, do niego wsadzam taki stożkowaty papierowy filtr, a dopiero do niego wsypuje kilka miarek(czubatych) kawy. Zalewm wodą i się ładnie przesącze. Kawę pijam bez mleka i bez cukru. Chociaż czasami mnie najdzie na jakąś słodką, mleczną kawę to po drodze na uczelnie wstąpię do coffeeheaven albo innej kawiarni w Toruniu. Nie wyobrażam sobie dnia bez kubła kawy rano. Chociaż to niezbyt zdrowe.

Co do kaw rozpuszczalnych to nie kupuje, nie pijam i jestem na nie. Nie ma to nic wspólnego z kawą.

Dobra kawa

: 7 sie 2014, o 08:34
autor: skarbnicawiedzy
nieważne jaka, ważne z kim

Dobra kawa

: 7 sie 2014, o 08:44
autor: szw1710
leszczu450, parzyłem tak kiedyś, często w pracy.

Dobra kawa

: 7 sie 2014, o 18:40
autor: luka52
leszczu450 pisze:Co do kaw rozpuszczalnych to nie kupuje, nie pijam i jestem na nie. Nie ma to nic wspólnego z kawą.
Może te saszetkowe tak. Ale ogólnie jak kawa jest rozpuszczalna i jest napisane, że liofilizowana to obawy są bezzasadne.