kwadratowa wartosc bezwględna

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

a) \(\displaystyle{ \left| x^{2}+3x+2 \right|= \left| x+1\right|
b) \left| x^{2}-4 \right| \ge 3x}\)

Każda pomoc mi się przyda
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: cosinus90 »

Co należy zrobić w tych zadaniach ?
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

Rozwiązać równania nic więcej. To są dwa różne podpunkty.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Zahion »

Pierwszy przykład :
\(\displaystyle{ |x ^{2} +3x+2|=|(x+1)(x+2)|}\)
Podnosząc więc nasze równanie do kwadratu (obie strony są dodatnie) mamy, że
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}(x+2) ^{2}=(x+1) ^{2}}\) Dalej już sam.
W b) możesz po prostu rozpatrzeć przypadki, korzystając z definicji wartości bezwzględnej.
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

Wymnożyłem wszystko i wyszło mi \(\displaystyle{ x^{4}+6 x^{3}+12 x^{2}+10x+3=0}\) Dobrze?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Zahion »

Nie nie chodziło mi osobiście o wymnożenie, bo tak naprawdę nic Ci to nie da. Przenieś wyrażenie po prawej stronie i wyłącz przed nawias czynnik wspólny. Pokaż co Ci wyszło.
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

Podpunkt B odpowiedź mi wyszła \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-4> \cup <4,+ \infty)}\) dobrze?-- 3 grudnia 2013, 23:57 --\(\displaystyle{ (x+1)^{2} (x+2-1)^{2}=0}\) Mogę tak?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}[(x+2) ^{2} -1]=0}\)
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

a co mi to daje bo nie za bardzo wiem
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Zahion »

Odnośnie Twojej pierwszej odpowiedzi. A czy liczba np. \(\displaystyle{ 1}\) spełnia tą nierownosc ?
Edit // : Kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy zero ? To do pierwszego.
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

Co do drugiego od razu złapałem jak wysłałem
Co do pierwszego jedno rozwiązanie wyszło mi \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-4> \cup <1,+ \infty )}\) drugi natomiast \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-4> \cup <1,+ \infty )}\) więc zrobiłem cześć wspólną. Źle? widzę że 1 należy do rozwiązania więc coś nie tak mam ;/
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Zahion »

b) link
Masz więc tak
\(\displaystyle{ x ^{2} - 4 \ge 3x}\),dla \(\displaystyle{ x^{2} - 4 \ge 0}\) LUB(suma) \(\displaystyle{ -x ^{2} +4 \ge 3x}\), dla \(\displaystyle{ x ^{2} - 4 < 0}\). Przy czym masz masz części wspólne tych pierwszych nierówności mniejsze bądz równe od zera albo mniejsze od zera.
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

kwadratowa wartosc bezwględna

Post autor: Sandacz89 »

Nie chcę isc na łatwiznę ale niestety mi nie wychodzi dobrze. Czy mógłbyś mi zapisac całe rozwiązanie. Z góry wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ