Wzór na srednicę zwoju

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Siedem30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn

Wzór na srednicę zwoju

Post autor: Siedem30 »

Witam, nie wiem w którym dziale napisac więc napisze tutaj, pracuje w papiernictwie i chciałbym się dowiedzieć czy istnieje coś takiego jak wzór na srednicę zwoju papieru.Mamy taką maszynę w której możemy wpisać ilość metrów przy których maszyna ma sie zatrzymac lecz klijent chce miec określoną średnicę, np.570mm, 800mm i żeby co chwilę nie mierzyc miarką chciałbym wyliczyc ile metrów mam wpisać żeby wyszła żądana średnica.Zależy to tez od gramatury papieru.
Wyobraźcie sobie takie zadanie, "Papier ma gramaturę 100 g/m2, musicie najechać zwoja o średnicy 600mm, ile metrów papieru trzeba nachejać aby otrzymać taka średnicę?"
Czy takie coś jest rozwiazywalne?
Pzdr
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Wzór na srednicę zwoju

Post autor: Mistrz »

Jak wygląda taki zwój papieru? Ma kształt walca? Jakie wymiary? Jaka jest grubość kartki papieru?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

Wzór na srednicę zwoju

Post autor: kropka+ »

Czy zwój to rolka papieru? Jeśli tak, to po zwinięciu jej jest pośrodku otwór o jakiejś średnicy lub nawijamy papier na jakiś rdzeń (do obliczeń przyjęłam wartość 1mm). Grubość papieru o podanej gramaturze wynosi najczęściej 0,1 mm.
Wzór na przybliżoną długość papieru (suma obwodów koncentrycznych kół) jest następujący:


\(\displaystyle{ d= \frac{3,14\left( s _{o}+s _{r}+ 2g\right)\left( s _{r}-s _{o}\right) }{4000g}}\)

gdzie

\(\displaystyle{ d}\) - długość papieru w metrach
\(\displaystyle{ s _{o}}\) - średnica otworu/rdzenia w mm (1)
\(\displaystyle{ s _{r}}\) - średnica rolki (zwoja) w mm (600)
\(\displaystyle{ g}\) - grubość papieru w mm (0,1)

Stąd \(\displaystyle{ d=2827 \ m}\)

Istnieje też gotowy kalkulator pod adresem
Siedem30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn

Wzór na srednicę zwoju

Post autor: Siedem30 »

Ok, dzieki
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Wzór na srednicę zwoju

Post autor: Chromosom »

Alternatywnie: objętość papieru przed zwinięciem (prostopadłościan) jest w przybliżeniu równa objętości po zwinięciu (walec o znanym promieniu \(\displaystyle{ R}\) z wydrążeniem o promieniu \(\displaystyle{ r}\)). Wtedy zachodzi:
\(\displaystyle{ ald=\pi a\left(R^2-r^2\right)\\ \\ l=\frac{\pi \left(R^2-r^2\right)}{d}}\)
Grubość papieru (jeśli jej nie znamy) możemy określić na kilka sposobów. Przykładowo: położyć kilkaset arkuszy jeden na drugim i zmierzyć suwmiarką wysokość tak otrzymanego stosu. Można też użyć śruby mikrometrycznej.
ODPOWIEDZ