1. Mamy relacje \(\displaystyle{ R \subset Z^{2}}\) i \(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow (x = 2 \wedge y=3)}\)
W odpowiedziach mam podane , że ta relacja nie posiada własności słabej antysymetrii.
Według mnie posiada gdyż lewa strona implikacji nigdy nie będzie prawdziwa \(\displaystyle{ (x=2 \wedge y=3 \wedge y=2 \wedge x=3)}\) Kto jest w błędzie (jeśli ja to dlaczego)?
Zadania:Własności relacji ,udowodnić relację
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2346
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Zadania:Własności relacji ,udowodnić relację
Czy nie powinno być czasem \(\displaystyle{ R\subset \ZZ^{2}, xRy \iff (x=2 \wedge y=3 )}\)?
Jeśli tak, to moim zdaniem masz rację.
Jeśli tak, to moim zdaniem masz rację.
-
FanOfMath
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Zadania:Własności relacji ,udowodnić relację
powinno być tak jak piszesz, już poprawiłem.
-- 29 listopada 2013, 17:04 --
Kolejne przykłady z tej książki ("Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach" autorstwa Onyszkiewicz,Marek)
2.\(\displaystyle{ R\subset \ZZ^{2}, xRy \iff (x=1 \wedge y=1}\) )?
W odpowiedziach jest podane , iż relacja jest nie symetryczna , tymczasem według mnie poprzedni implikacji (relacja symetryczna: \(\displaystyle{ xRy \Rightarrow yRx}\)) jest prawdziwy wtedy i tylko wtedy , gdy następnik implikacji jest prawdziwy.
Tutaj też mam rację?
-- 29 listopada 2013, 17:04 --
Kolejne przykłady z tej książki ("Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach" autorstwa Onyszkiewicz,Marek)
2.\(\displaystyle{ R\subset \ZZ^{2}, xRy \iff (x=1 \wedge y=1}\) )?
W odpowiedziach jest podane , iż relacja jest nie symetryczna , tymczasem według mnie poprzedni implikacji (relacja symetryczna: \(\displaystyle{ xRy \Rightarrow yRx}\)) jest prawdziwy wtedy i tylko wtedy , gdy następnik implikacji jest prawdziwy.
Tutaj też mam rację?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Zadania:Własności relacji ,udowodnić relację
Dwa razy masz rację.
W Marku, Onyszkiewiczu zawsze było sporo błędów w odpowiedziach.
JK
W Marku, Onyszkiewiczu zawsze było sporo błędów w odpowiedziach.
JK