istnienie ciagu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

istnienie ciagu

Post autor: rochaj »

Pokaż że istnieje ciąg \(\displaystyle{ a_n\in\mathbb{N}}\) taki że \(\displaystyle{ a_n \le n!e\le a _n + \frac{2}{(n+1)!}}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

istnienie ciagu

Post autor: Dasio11 »

rochaj pisze:Pokaż że istnieje ciąg \(\displaystyle{ a_n\in\mathbb{N}}\) taki że \(\displaystyle{ a_n \le n!e\le a _n + \frac{2}{(n+1)!}}\).
Skorzystaj z faktu, że

\(\displaystyle{ e = \sum_{k=0}^{\infty} \frac{1}{k!}.}\)

Przy czym dla nierówności

\(\displaystyle{ a_n \le n!e\le a _n + \frac{2}{(n+1)!}}\)

teza jest nieprawdziwa (bo na przykład nie ma takiego \(\displaystyle{ a_2}\)), więc przypuszczam, że miało być bez silni:

\(\displaystyle{ a_n \le n!e\le a _n + \frac{2}{n+1}}\)
ODPOWIEDZ