Udowodnij, że język nie jest bezkontekstowy

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij, że język nie jest bezkontekstowy

Post autor: patryk007 »

Udowodnić z kontrapozycji lematu o pompowaniu lub z twierdzenia Ogdena, że dane języki nie są bezkontekstowe:
  1. \(\displaystyle{ L=\{u:\ \#_{a}u=\#_{b}u+\#_{c}u\},\;\Sigma = \{a,\ b,\ c\}}\), gdzie np. \(\displaystyle{ \#_{a}u}\) to ilość liter \(\displaystyle{ a}\) w słowie \(\displaystyle{ u}\)
  2. \(\displaystyle{ L=\{a^{i}b^{j}c^{k}:\ i\neq j\ \wedge \ j\neq k\},\;\Sigma = \{a,\ b,\ c\}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 18:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ