Sprowadz do najprostszej postaci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
garf99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 12 razy

Sprowadz do najprostszej postaci

Post autor: garf99 »

Prosze o pomoc z tym zadaniem, rozwiazuje ja i zawsze mam inny wynik niz w ksiazce jest.
\(\displaystyle{ \frac{sin(x- \pi)*cos(x-\frac{5}{2}\pi)}{sin(3\pi + x)*cos(\frac{-3}{2}\pi + x)}}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2271
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Sprowadz do najprostszej postaci

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ \frac{\sin(x-\pi)*\cos(x-\frac{5\pi}{2})}{\sin(3\pi+x)*\cos(\frac{-3\pi}{2}+x)}=\frac{\sin(-\pi+x)*\cos(-\frac{5\pi}{2}+x)}{\sin(3\pi+x)*\cos(\frac{-3\pi}{2}+x)}=\frac{\sin(\pi+x)*-\cos(\frac{5\pi}{2}+x)}{\sin(\pi+x)*-\cos(\frac{\pi}{2}+x)}= \frac{\sin x*-\sinx}{\sin x * -sin x}= \frac{(sin x)^{2}}{(sin x)^{2}}=1}\) mam nadzije, że nigdzie sę nie pomyliłam w znakach , a nawet jeśli tak, to chyba wiadomo o co chodzi
ODPOWIEDZ