[MIX][Nierówności] Nierówności różne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX][Nierówności] Nierówności różne
Zestaw I ; Nierówności w trójkącie
1. \(\displaystyle{ \frac{\cos \left( \alpha_1 \right) }{\sin \left( \alpha \right) } + \frac{\cos \left( \beta_1 \right) }{\sin \left( \beta \right) } + \frac{\cos \left( \gamma_1 \right) }{\sin \left( \gamma \right) } \leq \ctg \left( \alpha \right) + \ctg \left( \beta \right) + \ctg \left( \gamma \right)}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{a^3+b^3+c^3+3abc}{2}} \leq \max \left( a, b, c \right)}\)
3. \(\displaystyle{ S \left( \frac{1}{a^2}+\frac{1}{b^2}+ \frac{1}{c^2} \right) > \frac{5}{4}}\)
4. \(\displaystyle{ \frac{\cos \left( \alpha \right) + \cos \left( \beta \right) +\cos \left( \gamma \right) }{ \sin \left( \alpha \right) + \sin \left( \beta \right) +\sin \left( \gamma \right) } > \frac{1}{2}}\)
5. \(\displaystyle{ \left( \cos \left( \frac{\alpha}{2} \right) + \cos \left( \frac{\beta}{2} \right) + \cos \left( \frac{\gamma}{2} \right) \right) \left( \tg \left( \frac{\alpha}{2} \right) + \tg \left( \frac{\beta}{2} \right) + \tg \left( \frac{\gamma}{2} \right) \right) \geq \frac{9}{2}}\)
6. \(\displaystyle{ a\sqrt{\frac{ \left( p-a \right) \left( p-b \right) }{bc}}+ b\sqrt{\frac{ \left( p-c \right) \left( p-a \right) }{ac}}+ b\sqrt{\frac{ \left( p-a \right) \left( p-b \right) }{bc}} \geq p}\)
Zestaw II; inne
1. (bmi) Czy jeśli \(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c >0\\ab+bc+ca >0\\ abc>0\end{cases}}\) to \(\displaystyle{ \begin{cases} a >0\\b >0\\ c>0\end{cases}}\) ?
2. Jeżeli \(\displaystyle{ a_n \geq 0}\) to \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sqrt[n]{a_1…a_n} \leq e \sum_{n=1}^{\infty} a_n}\)
3. Wykazać że gdy \(\displaystyle{ a>0}\) to istnieją \(\displaystyle{ x, y \in R}\) iż:
\(\displaystyle{ y^3 < x^2 < y^3+ay}\)
4. bmi. Niech \(\displaystyle{ \begin{cases}0<a<b<c\\a+b+c=6\\ab+bc+ca=9\end{cases}}\). Dowieść iż \(\displaystyle{ 0<a<1<b<3<c<4}\)
Zestaw 3; pierwiastkowe
1. Wykazać iż \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a_1…a_n} \leq \sqrt{\frac{\sin ^2 a_1+…+\sin ^2 a_n}{ \cos ^2 a_1+…+\cos ^2 a_n}}}\) o ile \(\displaystyle{ 0 < a_i < \frac{\pi}{4}}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{3+\sqrt{…+\sqrt{2n-1}}}}<2}\)
3. Czy jeśli \(\displaystyle{ x, y \in R}\) to \(\displaystyle{ |\frac{x}{1+x^2}- \frac{x}{1+x^2} | \leq |x-y|}\) ?
4. Wykazać, iż jeśli \(\displaystyle{ x \geq 0}\) to \(\displaystyle{ \sqrt[3]{x+1} \leq 1+\frac{1}{3}x - \frac{1}{9}x^2}\)
Zestaw 4
1. Wykazać, że nie istnieje \(\displaystyle{ f: R_{+} \mapsto R_{+}}\) taka iż
\(\displaystyle{ f \left( x \right) ^2 \geq f \left( x+y \right) \left( f \left( x \right) + y \right)}\)
dla \(\displaystyle{ x, y \in R_{+}}\)
2. Udowodnić, iż jeśli \(\displaystyle{ a>0}\) oraz \(\displaystyle{ b>0}\) sa takie, że \(\displaystyle{ a^2+b^2-ab = c^2}\)
to \(\displaystyle{ \left( a-c \right) \left( b-c \right) \leq 0}\)
3. Udowodnić, że gdy \(\displaystyle{ x, y, z >0}\) to \(\displaystyle{ \frac{y^2-x^2}{x+z}+ \frac{z^2-y^2}{x+y}+ \frac{x^2-z^2}{y+z} \geq 0}\)
4. Wykazać, że dla \(\displaystyle{ a, b, c >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{1+a+b} \leq \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}}\)
oraz czy jest też
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{1+a+b+c} \leq \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}+ \frac{c}{c+1}}\) ?
1. \(\displaystyle{ \frac{\cos \left( \alpha_1 \right) }{\sin \left( \alpha \right) } + \frac{\cos \left( \beta_1 \right) }{\sin \left( \beta \right) } + \frac{\cos \left( \gamma_1 \right) }{\sin \left( \gamma \right) } \leq \ctg \left( \alpha \right) + \ctg \left( \beta \right) + \ctg \left( \gamma \right)}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{a^3+b^3+c^3+3abc}{2}} \leq \max \left( a, b, c \right)}\)
3. \(\displaystyle{ S \left( \frac{1}{a^2}+\frac{1}{b^2}+ \frac{1}{c^2} \right) > \frac{5}{4}}\)
4. \(\displaystyle{ \frac{\cos \left( \alpha \right) + \cos \left( \beta \right) +\cos \left( \gamma \right) }{ \sin \left( \alpha \right) + \sin \left( \beta \right) +\sin \left( \gamma \right) } > \frac{1}{2}}\)
5. \(\displaystyle{ \left( \cos \left( \frac{\alpha}{2} \right) + \cos \left( \frac{\beta}{2} \right) + \cos \left( \frac{\gamma}{2} \right) \right) \left( \tg \left( \frac{\alpha}{2} \right) + \tg \left( \frac{\beta}{2} \right) + \tg \left( \frac{\gamma}{2} \right) \right) \geq \frac{9}{2}}\)
6. \(\displaystyle{ a\sqrt{\frac{ \left( p-a \right) \left( p-b \right) }{bc}}+ b\sqrt{\frac{ \left( p-c \right) \left( p-a \right) }{ac}}+ b\sqrt{\frac{ \left( p-a \right) \left( p-b \right) }{bc}} \geq p}\)
Zestaw II; inne
1. (bmi) Czy jeśli \(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c >0\\ab+bc+ca >0\\ abc>0\end{cases}}\) to \(\displaystyle{ \begin{cases} a >0\\b >0\\ c>0\end{cases}}\) ?
2. Jeżeli \(\displaystyle{ a_n \geq 0}\) to \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sqrt[n]{a_1…a_n} \leq e \sum_{n=1}^{\infty} a_n}\)
3. Wykazać że gdy \(\displaystyle{ a>0}\) to istnieją \(\displaystyle{ x, y \in R}\) iż:
\(\displaystyle{ y^3 < x^2 < y^3+ay}\)
4. bmi. Niech \(\displaystyle{ \begin{cases}0<a<b<c\\a+b+c=6\\ab+bc+ca=9\end{cases}}\). Dowieść iż \(\displaystyle{ 0<a<1<b<3<c<4}\)
Zestaw 3; pierwiastkowe
1. Wykazać iż \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a_1…a_n} \leq \sqrt{\frac{\sin ^2 a_1+…+\sin ^2 a_n}{ \cos ^2 a_1+…+\cos ^2 a_n}}}\) o ile \(\displaystyle{ 0 < a_i < \frac{\pi}{4}}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{3+\sqrt{…+\sqrt{2n-1}}}}<2}\)
3. Czy jeśli \(\displaystyle{ x, y \in R}\) to \(\displaystyle{ |\frac{x}{1+x^2}- \frac{x}{1+x^2} | \leq |x-y|}\) ?
4. Wykazać, iż jeśli \(\displaystyle{ x \geq 0}\) to \(\displaystyle{ \sqrt[3]{x+1} \leq 1+\frac{1}{3}x - \frac{1}{9}x^2}\)
Zestaw 4
1. Wykazać, że nie istnieje \(\displaystyle{ f: R_{+} \mapsto R_{+}}\) taka iż
\(\displaystyle{ f \left( x \right) ^2 \geq f \left( x+y \right) \left( f \left( x \right) + y \right)}\)
dla \(\displaystyle{ x, y \in R_{+}}\)
2. Udowodnić, iż jeśli \(\displaystyle{ a>0}\) oraz \(\displaystyle{ b>0}\) sa takie, że \(\displaystyle{ a^2+b^2-ab = c^2}\)
to \(\displaystyle{ \left( a-c \right) \left( b-c \right) \leq 0}\)
3. Udowodnić, że gdy \(\displaystyle{ x, y, z >0}\) to \(\displaystyle{ \frac{y^2-x^2}{x+z}+ \frac{z^2-y^2}{x+y}+ \frac{x^2-z^2}{y+z} \geq 0}\)
4. Wykazać, że dla \(\displaystyle{ a, b, c >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{1+a+b} \leq \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}}\)
oraz czy jest też
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{1+a+b+c} \leq \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}+ \frac{c}{c+1}}\) ?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
[MIX][Nierówności] Nierówności różne
II .3. Za łatwo mi idzie, więc proszę o krytykę
.
Ukryta treść:
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX][Nierówności] Nierówności różne
Co oznacza "bmi" przed treściami niektorych zadań?
Ukryta treść:
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy


