Układ równań z funkcją trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
Dany jest układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin \alpha-1)x + y=1 \\ -2 \sin \alpha \cdot x +(2\sin \alpha +1)y=\sin \alpha \end{cases}}\)
a) rozwiąż ten układ przyjmując \(\displaystyle{ \alpha \in <0;2 \pi}\)>,
b) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in <0;2 \pi >}\) rozwiązaniem tego układu jest para liczb ujemnych?
a) rozwiąż ten układ przyjmując \(\displaystyle{ \alpha \in <0;2 \pi}\)>,
b) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in <0;2 \pi >}\) rozwiązaniem tego układu jest para liczb ujemnych?
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
z tego mi wyszło \(\displaystyle{ x = sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ y = sin \alpha}\)
i co z tym?
i co z tym?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
Na pewno takie wyniki?
Jakie wyszły ci wyznaczniki macierzy \(\displaystyle{ W}\), \(\displaystyle{ W _{x}}\), \(\displaystyle{ W _{y}}\)?
Jakie wyszły ci wyznaczniki macierzy \(\displaystyle{ W}\), \(\displaystyle{ W _{x}}\), \(\displaystyle{ W _{y}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
\(\displaystyle{ W = 2sin ^{2} \alpha + sin \alpha - 1}\)
\(\displaystyle{ Wx = sin \alpha + 1}\)
\(\displaystyle{ Wy = sin ^{2} \alpha + sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ Wx = sin \alpha + 1}\)
\(\displaystyle{ Wy = sin ^{2} \alpha + sin \alpha}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
Tak, ale są napisane błędnie, dlatego sprawdzałem po kolei jak to robisz i do tej pory dobrze, ale przy wyliczaniu \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) popełniasz błąd. Z jakich wzorów korzystasz?
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
\(\displaystyle{ x = \frac{Wx}{W}}\) i \(\displaystyle{ y = \frac{Wy}{W}}\)
Wydaje mi się, że wszystko się zgadza...
Wydaje mi się, że wszystko się zgadza...
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, o 18:50 przez jarodol, łącznie zmieniany 1 raz.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
Skoro tak to:
\(\displaystyle{ x = \frac{Wx}{W} = \frac{sin \alpha + 1}{2sin ^{2} \alpha + sin \alpha - 1}}\)
A w drugim swoim poście napisałeś, że \(\displaystyle{ x = sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{Wx}{W} = \frac{sin \alpha + 1}{2sin ^{2} \alpha + sin \alpha - 1}}\)
A w drugim swoim poście napisałeś, że \(\displaystyle{ x = sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
kurde źle przepisałem z zeszytu. Po rozkładzie dwumianu na czynniki i skróceniu \(\displaystyle{ x = sin \alpha - \frac{1}{2}}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
Na pewno?
\(\displaystyle{ x = \frac{\sin \alpha + 1}{2\sin ^{2} \alpha + \sin \alpha - 1} = \frac{\sin \alpha + 1}{(2\sin\alpha-1)(\sin \alpha +1)}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\sin \alpha + 1}{2\sin ^{2} \alpha + \sin \alpha - 1} = \frac{\sin \alpha + 1}{(2\sin\alpha-1)(\sin \alpha +1)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
no tak, nie wiem czemu sie tak bez sensu pomylilem... Masz rację. Tylko co dalej?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
Czyli
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2\sin\alpha-1} \\ y= \frac{\sin\alpha}{2\sin\alpha-1}}\)
para liczb ujemnych czyli zarówno \(\displaystyle{ x}\) jak i \(\displaystyle{ y}\) muszą być \(\displaystyle{ <0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2\sin\alpha-1} \\ y= \frac{\sin\alpha}{2\sin\alpha-1}}\)
para liczb ujemnych czyli zarówno \(\displaystyle{ x}\) jak i \(\displaystyle{ y}\) muszą być \(\displaystyle{ <0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Układ równań z funkcją trygonometryczną
no tak ale ja mam wyznaczyć wartość x i y a nie określić ich znak....