Witam. Mam takie równanie, które pojawiło mi się przy rozwiązywaniu zadania z fizyki:
\(\displaystyle{ mg -bv = -m \frac{ \mbox{d}v }{ \mbox{d}t}}\)
Wydaje mi się, że coś trzeba podstawić, ale nie mogę wpaść na co. Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Równanie różniczkowe - podstawienie?
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Równanie różniczkowe - podstawienie?
Jeżeli \(\displaystyle{ m}\) \(\displaystyle{ g}\) oraz \(\displaystyle{ b}\)
są stałe to jest to nawet równanie o rozdzielonych zmiennych
Jeśli chodzi o podstawienie to proponowałbym takie
\(\displaystyle{ v=uw}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ m}\) \(\displaystyle{ g}\) oraz \(\displaystyle{ b}\)
są stałe to wystarczy rozdzielic zmienne
są stałe to jest to nawet równanie o rozdzielonych zmiennych
Jeśli chodzi o podstawienie to proponowałbym takie
\(\displaystyle{ v=uw}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ m}\) \(\displaystyle{ g}\) oraz \(\displaystyle{ b}\)
są stałe to wystarczy rozdzielic zmienne
