jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji?
-
rObO87
- Użytkownik

- Posty: 543
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji?
jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 4-x^2 \ \text{dla} \ x \le 1 \\ -2x+5 \ \text{dla} \ x>1 \end{cases}}\)
czy zrobić uklad równań ?
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 4-x^2 \ \text{dla} \ x \le 1 \\ -2x+5 \ \text{dla} \ x>1 \end{cases}}\)
czy zrobić uklad równań ?
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji?
Moze bardziej dokładny zapis ??
to ma być ?
\(\displaystyle{ \large f(x)=\left{\begin{array}{l}4-x^2 \: \wedge \: x\leq 1\\-2x+5 \: \wedge \: x>1\end{array}\right.}\)
Jesli tak to poprostu dla kazdegó rownania liczby miejsca zerowa i sprawdzamy czy są zgodne z dziedzina rownania
\(\displaystyle{ (2-x)(2+x)=0}\)
\(\displaystyle{ x=2 \vee x=-2 \wedge x\leq 1}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{5}\wedge x>1}\)
czyli jedyne miejsce zerowe to x=-2
to ma być ?
\(\displaystyle{ \large f(x)=\left{\begin{array}{l}4-x^2 \: \wedge \: x\leq 1\\-2x+5 \: \wedge \: x>1\end{array}\right.}\)
Jesli tak to poprostu dla kazdegó rownania liczby miejsca zerowa i sprawdzamy czy są zgodne z dziedzina rownania
\(\displaystyle{ (2-x)(2+x)=0}\)
\(\displaystyle{ x=2 \vee x=-2 \wedge x\leq 1}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{5}\wedge x>1}\)
czyli jedyne miejsce zerowe to x=-2
-
rObO87
- Użytkownik

- Posty: 543
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji?
czyli funkcja ma 2 miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ x_1=-2 \vee x_2=2,5}\)
a porawne jest to równanie:
\(\displaystyle{ -x_2=4}\)
\(\displaystyle{ -x=2}\) (po zadziałaniu pierwiastkiem)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
czy w taim przypadku mogę postepować tak z minusem co jest przed x ?
\(\displaystyle{ x_1=-2 \vee x_2=2,5}\)
a porawne jest to równanie:
\(\displaystyle{ -x_2=4}\)
\(\displaystyle{ -x=2}\) (po zadziałaniu pierwiastkiem)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
czy w taim przypadku mogę postepować tak z minusem co jest przed x ?
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji?
Tylko skąd ci się wzięło \(\displaystyle{ -x^2=4}\) ?? Przecież takiego równania tutaj nie ma.
Tam jest conajwyżej \(\displaystyle{ 4-x^2=0}\) czyli \(\displaystyle{ x^2=4}\)
Tam jest conajwyżej \(\displaystyle{ 4-x^2=0}\) czyli \(\displaystyle{ x^2=4}\)
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
jak obliczyć miejsce zerowe takiej funkcji?
Są 2 miejsca zerowe ...
Z pierwszego równania mamy \(\displaystyle{ x=-2}\) natomiast z drugiego mamy \(\displaystyle{ x=2,5}\)
Z pierwszego równania mamy \(\displaystyle{ x=-2}\) natomiast z drugiego mamy \(\displaystyle{ x=2,5}\)
