Cześć,
mam problem z takim zadaniem:
Uporządkuj podane niżej funkcje wg asymptotycznego stopnia złożoności tak, aby każda funkcja była asymptotycznie mniejsza od następujących po niej:
\(\displaystyle{ 51n+101, \frac{n ^{3} }{7lg ^{7}n }, \frac{n ^{2}+2 }{lgn}, ( \sqrt{n} +1) ^{3}, \frac{lgn}{n}, \frac{n}{lgn}, \sum_{nk=0}^{n}k \cdot \sqrt{k}}\)
Na podstawie:
... po_wzrostu
Kolejność rosnąca:
\(\displaystyle{ \frac{lgn}{n},\frac{n ^{2}+2 }{lgn}, ( \sqrt{n} +1) ^{3}, \frac{n}{lgn},\frac{n ^{3} }{7lg ^{7}n },51n+101, \sum_{n}^{k=0}k \cdot \sqrt{k}}\)
Prosiłbym o sprawdzenie.
Złożoność asymptotyczna - sprawdzenie
-
martin_bar
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 3 lut 2013, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
-
martin_bar
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 3 lut 2013, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy