Witam, potrzebuję pomocy w paru zadaniach:
1. Rozstrzygnąć, czy istnieją takie liczby całkowite \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), że zachodzi równość:
\(\displaystyle{ x^{3}+ y^{3}-4=4xy(x+y)}\)
2. Dany jest trójkąt ostrokątny \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \angle ACB= 40^{0}}\). Punkty
\(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) są rzutami prostokątnymi punktów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) odpowiednio na proste \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AC}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\). Wyznaczyć miary kątów wewnętrznych trójkąta \(\displaystyle{ EMD}\).
3. Trapez prostokątny o podstawach \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) opisany jest na okręgu o średnicy \(\displaystyle{ d}\). Wykazać, że zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ d \le \sqrt{ \frac{ a^{2}+ b^{2} }{2} }}\).
Zadania z finałów skm'u z zeszłych lat
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Zadania z finałów skm'u z zeszłych lat
Na szybko w 1 można zauważyć, że
\(\displaystyle{ (x+y)(x ^{2} -5xy + y ^{2}) = 4}\)
Co daje kilka przypadków do rozpatrzenia. Pewnie jest prostszy sposób.
\(\displaystyle{ (x+y)(x ^{2} -5xy + y ^{2}) = 4}\)
Co daje kilka przypadków do rozpatrzenia. Pewnie jest prostszy sposób.
-
Kaf
- Użytkownik

- Posty: 812
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Zadania z finałów skm'u z zeszłych lat
Ad. 1. prościej
Ad. 3.
Przy okazji: do jakiej szkoły chodzisz, ben2109?
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- ben2109
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Zadania z finałów skm'u z zeszłych lat
Jeśli chodzi o drugie zadko to znalazłem do tej pory tylko jeden kąt -- 16 lis 2013, o 19:10 --Dobra, kąty to: \(\displaystyle{ 100^{0}, 40^{0}, 40^{0}}\)