Wyszukiwarka latex
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
Wyszukiwarka latex
Witam, zastanawiam się czy było by możliwe dodanie do forum wyszukiwarki zadań, ale takiej, w której wpisuje się kod w latexie. Ułatwiło by to znacznie wyszukiwanie konkretnych przykładów.
Wyszukiwarka latex
Ilu piszących, tyle wersji kodu tego samego zadania. Tak więc - w mojej opinii - trudno by było to osiągnąć.
Wyszukiwarka latex
Kvothe, były już taki pomysły w przeszłości, ale nie wiem nawet jak do tego podejść. Problem jest bardzo złożony, a "proste" rozwiązania nie dawałyby zadowalających wyników wyszukiwania.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wyszukiwarka latex
Czemu złożony? Wszystko co wpisano w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-u niech sobie siedzi w bazie i zwyczajnie szukamy po rekordach w bazie, czy nie o to chodzi?
Wyszukiwarka latex
Dane wyrażenie można zapiać na bardzo dużą liczbę sposobów. Poza tym wyszukiwarka, która nic nie znajdzie bo w zadaniu jest \(\displaystyle{ 5x+1}\) zamiast \(\displaystyle{ 3x+1}\) jest bezużyteczna.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wyszukiwarka latex
No z tym ostatnim to to sobie nie poradzimy, bo wyszukiwarka inteligentna nie będzie. Ale zasadniczo to zapisy tego samego wyrażenia się różnią obecnością nawiasów klamrowych, skalowaniem nawiasów no i obecnością spacji w kodzie. Można dorzucić jeszcze kilka takich typowych różnic i to powinno chodzić z grubsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
Wyszukiwarka latex
Może by można było zrobić tak, że po wpisaniu kodu, dostaje się wyniki nie tylko z identycznym kodem, ale także z najbardziej zgodnym, tak jak to jest w wyszukiwarkach tekstu.
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
Wyszukiwarka latex
Jeśli wpiszę kod, to wyszukało bo to w kodach postów. Czyli jeślibym wyszukał: "frac{3n^2+sin 2x}{80}", to wyszukiwało by kody postów zawierających to wyrażenie, a jeśli by nie znalalazło identycznego, to pokazywało by najbardziej podobne, czyli, np "frac{n+sin 2x}{80}". To jest tylko pomysł. Nie mam pojęcia jak by to wyglądało od strony technicznej, bo się na tym nie znam. Inaczej znałbym odpowiedź.
Edit: Czasami udaje się znaleźć odpowiedni przykład na matematyka.pl poprzez wpisanie kodu w google, ale nie zawsze.
Edit: Czasami udaje się znaleźć odpowiedni przykład na matematyka.pl poprzez wpisanie kodu w google, ale nie zawsze.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Wyszukiwarka latex
Można spróbować chociażby tym:abc666 pisze:Kvothe, ale jak chcesz określić podobieństwo danego wyrażenia do innego?
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87_edycyjna
Wyszukiwarka latex
Heh, tak jak mówiłem już nad tym trochę siedziałem. Problemem jest bardziej to, że jest niezbędna początkowa analiza wyrażenia. Nie widzę sensu tworzenia "naiwnej" wersji. Jeden z wielu przykładów. Ktoś chciałby znaleźć \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{\sin x}{x}}\). W jakimś temacie jest dokładnie ta granica, ale od razu z rozwiązaniem w jednym tagu [ tex ]. Aha, no to przecież proste, wystarczy podzielić wyrażenie na podwyrażenia pomiędzy znakami równości. No chyba, że ktoś w wyszukiwarkę wklepie coś ze znakiem równości Ale ok, załóżmy, że to i inne podobne problemy udało nam się rozwiązać. Teraz trzeba jeszcze mieć na uwadze liczbę obrazków rzędu \(\displaystyle{ 10^6}\)
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Wyszukiwarka latex
Kminiłbym w tę stronę: wyszukujemy duże operatory i próbujemy dopasować na ich podstawie przy użyciu odległości edycyjnej.
Dla wyszukiwania \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{\sin x}{x}}\) w wiadomości \(\displaystyle{ 2 \cdot \lim_{x \to \infty} \frac{\cos x}{x^2} = 5}\). Nasze zapytanie ma dwa duże operatory - operator granicy i operator ułamka. Szukamy ich w wiadomości, a następnie dopasowujemy zawartość operatorów, czyli próbujemy znaleźć \(\displaystyle{ x \to \infty}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ x}\). Problemem będzie tylko czas przetwarzania wielokrotnie zagnieżdżonych operatorów i ogólnie trudniejszych wyrażeń, ale to można obejść jednokrotnym przeanalizowaniem wyrażeń, zapisaniem gdzieś wyników i zrobieniem indeksu.
Można też pomyśleć o użyciu czegoś gotowego - Lucene działa całkiem fajnie, ale nie wiem, jak poradzi sobie w starciu ze sztucznym tekstem. Jest też LatexSearch.com, który wydaje się działać całkiem sprawnie - może gdzieś napisali, jak to robią.
Dla wyszukiwania \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{\sin x}{x}}\) w wiadomości \(\displaystyle{ 2 \cdot \lim_{x \to \infty} \frac{\cos x}{x^2} = 5}\). Nasze zapytanie ma dwa duże operatory - operator granicy i operator ułamka. Szukamy ich w wiadomości, a następnie dopasowujemy zawartość operatorów, czyli próbujemy znaleźć \(\displaystyle{ x \to \infty}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ x}\). Problemem będzie tylko czas przetwarzania wielokrotnie zagnieżdżonych operatorów i ogólnie trudniejszych wyrażeń, ale to można obejść jednokrotnym przeanalizowaniem wyrażeń, zapisaniem gdzieś wyników i zrobieniem indeksu.
Można też pomyśleć o użyciu czegoś gotowego - Lucene działa całkiem fajnie, ale nie wiem, jak poradzi sobie w starciu ze sztucznym tekstem. Jest też LatexSearch.com, który wydaje się działać całkiem sprawnie - może gdzieś napisali, jak to robią.
Wyszukiwarka latex
No ale o to mi właśnie chodziło, że wymaga to praktycznie analizy całego latexa Nie twierdzę, że to jest niewykonalne tylko to ile pracy by w to trzeba włożyć byłaby niemała skromnie mówiąc.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10261
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2381 razy
Wyszukiwarka latex
Wybaczcie, ale czegoś nie widzę. Co jest złego w zwykłym wyszukiwaniu po tekście? Post, który zawiera ciąg
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} = [H] = \lim_{x \to 0} \frac{\cos x}{1} = \cos 0 = 1}\),
zostałby wyszukany przy zapytaniu
bo ciąg znaków się dopasuje.
P.S. Wiem, że tej granicy się tak nie liczy.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} = [H] = \lim_{x \to 0} \frac{\cos x}{1} = \cos 0 = 1}\),
zostałby wyszukany przy zapytaniu
Kod: Zaznacz cały
lim_{x o 0} frac{sin x}{x}
P.S. Wiem, że tej granicy się tak nie liczy.