Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: marabuta »

Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ A}\) jest ciałem skończonym, to \(\displaystyle{ cardA=2^k}\) dla pewnej liczby \(\displaystyle{ k\in N\cup{(0)}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2013, o 16:14 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Zmiana nazwy tematu na precyzyjniejszą.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: bartek118 »

To raczej nie chce być prawdą. Co z np. \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\)?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: »

Zapewne chodziło nie o ciało, tylko o \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało.

Q.
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: marabuta »

Każde skończone ciało jest \(\displaystyle{ \sigma-}\)ciałem.
Mogę to udowodnić. Także wszystko w tym zadaniu jest ok.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: »

marabuta pisze:Każde skończone ciało jest \(\displaystyle{ \sigma-}\)ciałem. Mogę to udowodnić.
Doprawdy? Udowodnij zatem, że \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\) jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem.

Q.
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: marabuta »

Przyznam szczerzę, że nie wiem co to znaczy \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\) . Ma to coś związanego z modulo?
Definicja \(\displaystyle{ \sigma-}\)ciała:
Niech X będzie dowolnym zbiorem. Rodzina S podzbiorów zbioru X nazywa się \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem, gdy:
1. \(\displaystyle{ \emptyset\in S}\)
2. jeśli A\(\displaystyle{ \in S}\), to \(\displaystyle{ X\A \in S}\)
3. jeśli \(\displaystyle{ A_n\in S}\) dla \(\displaystyle{ n\in N}\), to \(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{ \infty }A_n\in S}\).
Definicja ciała:
Założenia: tak jak wyżej
1. tak jak wyżej
2. tak jak wyżej
3. jeśli \(\displaystyle{ A, B \in S}\), to \(\displaystyle{ A\cup B\in S}\)

zatem wystarczy tylko udowodnić 3:
Niech S będzie ciałem (skończonym) i niech \(\displaystyle{ A_n\in S}\) dla \(\displaystyle{ n\in N}\). Z tego, że S jest skończone mamy, że
\(\displaystyle{ card\{A_n : n\in N\} \le card\{A: A\in S\}}\)
Oznaczmy \(\displaystyle{ k=card\{A_n : n\in N\}}\).
Następnie weźmy ciąg zbiorów \(\displaystyle{ (A_i)_{i=1,..,k}}\) taki, że \(\displaystyle{ A_i \neq A_j}\) przy \(\displaystyle{ i \neq j}\). Wówczas \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{k}A_i= \bigcup_{n=1}^{ \infty }A_n}\), a korzystając z definicji ciała mamy \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{k}A_i \in S.}\). Zatem S jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: bartek118 »

marabuta pisze:Przyznam szczerzę, że nie wiem co to znaczy \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\) . Ma to coś związanego z modulo?
Definicja \(\displaystyle{ \sigma-}\)ciała:
Niech X będzie dowolnym zbiorem. Rodzina S podzbiorów zbioru X nazywa się \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem, gdy:
1. \(\displaystyle{ \emptyset\in S}\)
2. jeśli A\(\displaystyle{ \in S}\), to \(\displaystyle{ X\A \in S}\)
3. jeśli \(\displaystyle{ A_n\in S}\) dla \(\displaystyle{ n\in N}\), to \(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{ \infty }A_n\in S}\).
Definicja ciała:
Założenia: tak jak wyżej
1. tak jak wyżej
2. tak jak wyżej
3. jeśli \(\displaystyle{ A, B \in S}\), to \(\displaystyle{ A\cup B\in S}\)

zatem wystarczy tylko udowodnić 3:
Niech S będzie ciałem (skończonym) i niech \(\displaystyle{ A_n\in S}\) dla \(\displaystyle{ n\in N}\). Z tego, że S jest skończone mamy, że
\(\displaystyle{ card\{A_n : n\in N\} \le card\{A: A\in S\}}\)
Oznaczmy \(\displaystyle{ k=card\{A_n : n\in N\}}\).
Następnie weźmy ciąg zbiorów \(\displaystyle{ (A_i)_{i=1,..,k}}\) taki, że \(\displaystyle{ A_i \neq A_j}\) przy \(\displaystyle{ i \neq j}\). Wówczas \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{k}A_i= \bigcup_{n=1}^{ \infty }A_n}\), a korzystając z definicji ciała mamy \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{k}A_i \in S.}\). Zatem S jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem.
W taki sposób, to my o zupełnie różnych pojęciach ciała mówimy... I teraz chyba wiem skąd pomysł, aby to w rachunek prawdopodobieństwa wrzucać...
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: marabuta »

To teraz da się to udowodnić?
Bo ja nie mam pomysłów (znaczy miałam, ale wszystkie złe )
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3949
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 39
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 931 razy

Moc ciała skończonego (skończonej algebry Boole'a)

Post autor: Spektralny »

Niech \(\displaystyle{ B}\) będzie dowolnym ciałem (algebrą Boole'a). Wówczas struktura \(\displaystyle{ (B, +, \cdot)}\), gdzie

\(\displaystyle{ x+y = (x \cap (-y))\cup( y \cap (-x))}\)

oraz \(\displaystyle{ 1\cdot x = 1, 0\cdot x = 0}\) (\(\displaystyle{ x,y\in B}\)) jest przestrzenią liniową nad \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_2}\).

Używając algebry liniowej: gdy \(\displaystyle{ B}\) jest skończone, ta przestrzeń liniowa jest skończenie wymiarowa, a więc jest izomorficzna jako przestrzeń liniowa z \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_2^n}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) to wymiar \(\displaystyle{ B}\). Mamy zatem

\(\displaystyle{ |B|=|\mathbb{Z}_2^n|=2^n}\).

Dokładniej, \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą atomów w \(\displaystyle{ B}\).

Sugeruje to drugi dowód: pokaż, że w \(\displaystyle{ B}\) dla każdego niezerowego \(\displaystyle{ x}\) istnieje taki atom \(\displaystyle{ y}\), że \(\displaystyle{ y\leqslant x}\) (istotnie potrzebujesz tu skończoności \(\displaystyle{ B}\); element \(\displaystyle{ y}\) nazywamy atomem gdy \(\displaystyle{ y\neq 0}\) i dla każdego \(\displaystyle{ z\leqslant y}\) mamy \(\displaystyle{ z\in \{0,y\}}\)). Ponieważ \(\displaystyle{ B}\) jest skończone, tych atomów masz skończenie wiele, powiedzmy \(\displaystyle{ n}\). Następnie pokaż, że każdy element jest kombinacją liniową atomów (ze współczynnikami z \(\displaystyle{ \{0,1\}}\), skąd elementów w \(\displaystyle{ B}\) jest tyle, ile funkcji ze zbioru \(\displaystyle{ n}\) elementowego (atomów) w \(\displaystyle{ \{0,1\}}\), czyli \(\displaystyle{ 2^n}\).
Qń pisze:
marabuta pisze:Każde skończone ciało jest \(\displaystyle{ \sigma-}\)ciałem. Mogę to udowodnić.
Doprawdy? Udowodnij zatem, że \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\) jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem.
Po co od razu taka złośliwość. Doszło tu do zwykłej pomyłki. Pytający nie ma obowiązku wiedzieć, że coś nazywa się podobnie w innej dziedzinie matematyki. Co więcej temat był w całkiem dobrym dziale (Rachunek prawdopodobieństwa), więc pytającemu niepotrzebnie się oberwało.
ODPOWIEDZ