Wyznaczyć Ext(A)
-
Marien
- Użytkownik

- Posty: 168
- Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć Ext(A)
Mam problem z następującym zadaniem:
Wyznaczyć \(\displaystyle{ Ext\left( A\right)}\), jeśli \(\displaystyle{ A=\left\{\left( x _{n} \right) \in l ^{\infty}: \forall n\in N \quad \left| x _{n} \right| \le 1\right\}}\) i \(\displaystyle{ X=l ^{\infty}}\).
Wyznaczyć \(\displaystyle{ Ext\left( A\right)}\), jeśli \(\displaystyle{ A=\left\{\left( x _{n} \right) \in l ^{\infty}: \forall n\in N \quad \left| x _{n} \right| \le 1\right\}}\) i \(\displaystyle{ X=l ^{\infty}}\).
-
szw1710
Wyznaczyć Ext(A)
Na czuja strzelam: ciągi \(\displaystyle{ e_i}\) mające na \(\displaystyle{ i}\)-tym miejscu jedynkę, a na pozostałych zera. Czyli \(\displaystyle{ e_i(j)=\delta_{ij}}\). Ale też i przeciwne. Więc ogólnie \(\displaystyle{ \pm e_i}\).
Sprawdź tę hipotezę.
Sprawdź tę hipotezę.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Wyznaczyć Ext(A)
W przypadku rzeczywistym, punkty ekstremalne to wszystkie ciągi przyjmujące wartości wyłącznie 1 i -1.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Wyznaczyć Ext(A)
Dygresja: kula \(\displaystyle{ c_0}\) (podobnie jak kula \(\displaystyle{ L_1[0,1]}\)) nie ma punktów ekstremalnych dlatego nie jest izometryczna z żadną przestrzenią sprzężoną (por. tw. Kreina-Milmana). Można pokazać więcej: \(\displaystyle{ c_0}\) nie jest izomorficzna z żadną przestrzenią sprzężoną, ale to inna para kaloszy.
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Wyznaczyć Ext(A)
Podasz jakieś źródło/szczegóły?Spektralny pisze:Można pokazać więcej: \(\displaystyle{ c_0}\) nie jest izomorficzna z żadną przestrzenią sprzężoną, ale to inna para kaloszy.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Wyznaczyć Ext(A)
Jest wiele sposobów by to pokazać. Mój ulubiony to przez mówiące, że \(\displaystyle{ c_0}\) nie jest komplementarne w \(\displaystyle{ \ell_\infty = c_0^{**}}\) (mój ulubiony dowód znów tego twierdzenia leci przez teorio-miarowy lemat Phillipsa czyli de facto przestrzeni \(\displaystyle{ \ell_\infty}\)). Wiedząc to wystarczy zastosować nietrudną, ale pomysłową obserwację Lindenstraussa mówiącą iż przestrzeń Banacha jest komplementarna w pewnym dualu wtedy i tylko wtedy, gdy jest komplementarna w swoim bidaulu ([url=http://arxiv.org/pdf/1208.4762v3.pdf]zobacz diagram na stronie 22 tutaj[/url]).
Ostatecznie, niech \(\displaystyle{ X}\) będzie przenormowaniem \(\displaystyle{ c_0}\). Gdyby \(\displaystyle{ X}\) było izomorficzne z jakimś dualem \(\displaystyle{ Y^*}\) to byłoby komplementarne w \(\displaystyle{ X^{**}}\), a to własność izomorficzna. Stąd \(\displaystyle{ c_0}\) byłoby komplementarne w \(\displaystyle{ \ell_\infty}\), a nie jest.
Istnieje nawet mocniejsze twierdzenie Bessagi-Pełczyńskiego: jeżeli \(\displaystyle{ c_0}\) jest izomorficzne z podprzestrzenią \(\displaystyle{ Y^*}\), to \(\displaystyle{ \ell_\infty}\) zanurza się w \(\displaystyle{ Y^*}\).
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_c0]Szkic dowodu tutaj[/url].
Kod: Zaznacz cały
http://matematicas.unex.es/~fcabello/files/printable/21.pdfKod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_GrothendieckaOstatecznie, niech \(\displaystyle{ X}\) będzie przenormowaniem \(\displaystyle{ c_0}\). Gdyby \(\displaystyle{ X}\) było izomorficzne z jakimś dualem \(\displaystyle{ Y^*}\) to byłoby komplementarne w \(\displaystyle{ X^{**}}\), a to własność izomorficzna. Stąd \(\displaystyle{ c_0}\) byłoby komplementarne w \(\displaystyle{ \ell_\infty}\), a nie jest.
Istnieje nawet mocniejsze twierdzenie Bessagi-Pełczyńskiego: jeżeli \(\displaystyle{ c_0}\) jest izomorficzne z podprzestrzenią \(\displaystyle{ Y^*}\), to \(\displaystyle{ \ell_\infty}\) zanurza się w \(\displaystyle{ Y^*}\).
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_c0]Szkic dowodu tutaj[/url].
-
thom
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 31 sie 2013, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 25 razy
Wyznaczyć Ext(A)
W takim razie proponuję zadanie bonusowe: Czy da się równoważnie przenormować \(\displaystyle{ X}\) w ten sposób, by kula jednostkowa nie miała żadnych punktów ekstremalnych, przy czym:
(a) \(\displaystyle{ X=\ell_1}\),
(b) \(\displaystyle{ X=\ell_\infty}\)?
(a) \(\displaystyle{ X=\ell_1}\),
(b) \(\displaystyle{ X=\ell_\infty}\)?
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Wyznaczyć Ext(A)
Popsuję zabawę z przypadkiem (a): przestrzeń \(\displaystyle{ \ell_1}\) ma własność Radona-Nikodyma, która to jest własnością izomorficzną (tj. każde przenormowanie \(\displaystyle{ \ell_1}\) również ma tę własność). Z twierdzenia Davisa-Phelpsa wynika, że kula każdej przestrzeni z własnością Radona-Nikodyma ma punkty ekstremalne (zob. J. Diestel, J. J. Uhl, Vector measures. Math. Surveys, no. 15, Amer. Math. Soc., Providence, R.I., 1977, s. 205).
-
thom
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 31 sie 2013, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 25 razy
Wyznaczyć Ext(A)
Tak jest.
Kula jednostkowa dowolnej izomorficznej kopii \(\displaystyle{ \ell_1}\) jest domknięciem otoczki wypukłej punktów silnie eksponowanych (strongly exposed points), które w szczególności są punktami ekstremalnymi. Być może ciekawe byłoby jednak pytanie o "elementarny" dowód faktu, że dowolne przenormowanie \(\displaystyle{ \ell_1}\) dopuszcza punkty ekstremalne (nie znam takiego).-- 13 lis 2013, o 14:48 --Podaję rozwiązanie do (b):
Podane rozwiązanie działa de facto dla dowolnej przestrzeni \(\displaystyle{ C(K)}\), gdzie \(\displaystyle{ K}\) jest zwarta Hausdorffa, o ile jest ona izomorficzna ze swoimi hiperpodprzestrzeniami (oczywiście \(\displaystyle{ K}\) musi być wtedy nieskończona, więc i zawierać punkty nieizolowane). Jak jednak wiadomo z wyników otrzymanych przez i , istnieją przestrzenie \(\displaystyle{ C(K)}\), które nie mają tej własności. Narzuca się więc następujący problem:
Kula jednostkowa dowolnej izomorficznej kopii \(\displaystyle{ \ell_1}\) jest domknięciem otoczki wypukłej punktów silnie eksponowanych (strongly exposed points), które w szczególności są punktami ekstremalnymi. Być może ciekawe byłoby jednak pytanie o "elementarny" dowód faktu, że dowolne przenormowanie \(\displaystyle{ \ell_1}\) dopuszcza punkty ekstremalne (nie znam takiego).-- 13 lis 2013, o 14:48 --Podaję rozwiązanie do (b):
Krok 1:
Krok 2:
Czy istnieje taka nieskończona, zwarta przestrzeń Hausdorffa \(\displaystyle{ K}\), że kula jednostkowa dowolnej izomorficznej kopii
przestrzeni \(\displaystyle{ C(K)}\) ma punkt ekstremalny?
przestrzeni \(\displaystyle{ C(K)}\) ma punkt ekstremalny?