funkcja odwrotna do danej funkcji

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
gosc

funkcja odwrotna do danej funkcji

Post autor: gosc »

zad.
Wyznacz, o ile istnieje, funkcję odwrotną do danej funkcji:
f(x)=\(\displaystyle{ \sqrt{5x+2}}\)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

funkcja odwrotna do danej funkcji

Post autor: Zlodiej »

Nie wiem czy dobrze rozumuje ... ale funkcja odwrotna to taka w której x zamienia miejsce z y.
Dziedzina y:
\(\displaystyle{ x\geq -\frac{2}{5}}\)

\(\displaystyle{ y=\sqrt{5x+2}}\)

\(\displaystyle{ y^2=5x+2}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{1}{5}y^2-\frac{2}{5}}\)

Dziedzina x:
\(\displaystyle{ y\in R}\)
ODPOWIEDZ