Ekstrema funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
the moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 8 paź 2004, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 5 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: the moon »

Dla jakich wartości parametru x, funkcja \(\displaystyle{ \sqrt{(R^2 - x^2)}(R - x)}\) osiąga wartość największą? (gdzie R jest pewną liczbą rzeczywistą większą od 0).
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: olazola »

Nalezy policzyc pochodna z podanego wyrazenia po x:
\(\displaystyle{ \(\sqrt{r^2-x^2}\)^\prime\cdot\(R-x\)+\sqrt{R^2-x^2}\(R-x\)^\prime=\\\frac{2x^2-Rx-R^2}{\sqrt{R^2-x^2}}}\)
Pochodna nalezy przyrownac do zera:
\(\displaystyle{ 2x^2-Rx-R^2=0\\x_{1}=R\;x_{2}=-\frac{1}{2}R}\)
W \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}R}\) jest maksimum.
ODPOWIEDZ