dla jakich liczb całkowitych x i y spełnione jest równanie:
x^3-(y+4)x+2y+6=0
Edit: zmieniłem temat posta... Arek
Równanie z liczbami całkowitymi.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równanie z liczbami całkowitymi.
\(\displaystyle{ x^3-yx-4x+2y=-6}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-4)-y(x-2)=-6}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+2)-y(x-2)=-6}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2+2x-y)=-6}\)
Masz rozwiązać to równanie w liczbach całkowitych, więc czynniki powyższego iloczynu mogą być jedynie równe podzielnikom -6 (-1, 1, -2, 2, 3, -3, 6, -6). Dalej sobie chyba poradzisz?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ x(x^2-4)-y(x-2)=-6}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+2)-y(x-2)=-6}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2+2x-y)=-6}\)
Masz rozwiązać to równanie w liczbach całkowitych, więc czynniki powyższego iloczynu mogą być jedynie równe podzielnikom -6 (-1, 1, -2, 2, 3, -3, 6, -6). Dalej sobie chyba poradzisz?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki