Obustronne opuszczanie modułu

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Alojzy Pompka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 21 lis 2011, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 19 razy

Obustronne opuszczanie modułu

Post autor: Alojzy Pompka »

\(\displaystyle{ \ln\left| C_{1} \cdot (y-1) \right| = ln\left| \frac{ C_{2} \cdot x }{x+1} \right|}\)
Pytanie zapewne banalne, ale wolę się upewnić.
Chcę wyznaczyć y, opuszczam logarytm obustronnie, to potem przy opuszczaniu modułów muszę rozważyć przypadki w zależności od znaków obu wyrażeń, prawda?
Everard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 11 lip 2007, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Pomógł: 49 razy

Obustronne opuszczanie modułu

Post autor: Everard »

Tak
Alojzy Pompka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 21 lis 2011, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 19 razy

Obustronne opuszczanie modułu

Post autor: Alojzy Pompka »

Dzięki, właściwie to właśnie wpadłem na to, że chyba jednak nie trzeba się w to bawić, bo \(\displaystyle{ C_{1}}\) i \(\displaystyle{ C_{2}}\) to stałe z całki nieoznaczonej, więc "wchłoną" te minusy i na końcu i tak się połączą w jedną stałą
ODPOWIEDZ