Niech \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) będą pierścieniami. Wykaż implikacje:
\(\displaystyle{ P}\) jest izomorficzne z \(\displaystyle{ Q \Rightarrow P ^{2}}\) jest izomorficzne z \(\displaystyle{ Q ^{2}}\)
Wykazać implikacje w pierścieniach
-
Aniusia010791
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 8 paź 2010, o 20:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: S....
- Podziękował: 2 razy
Wykazać implikacje w pierścieniach
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 12:32 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wykazać implikacje w pierścieniach
Niech \(\displaystyle{ f:P\to Q}\) będzie izomorfizmem. Wypisz pierwszy lepszy pomysł na izomorfizm \(\displaystyle{ P^2}\) oraz \(\displaystyle{ Q^2}\), jaki Ci przychodzi do głowy.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Wykazać implikacje w pierścieniach
Niech \(\displaystyle{ h\colon P\to Q}\) będzie izomorfizmem. Zdefinijmy odwzorowanie \(\displaystyle{ \hat{h}\colon P^2 \to Q^2}\) wzorem
\(\displaystyle{ \hat{h}\big((a,b)\big) = \big(h(a), h(b)\big)\;\;\;((a,b) \in P^2).}\)
Wówczas \(\displaystyle{ \hat{h}}\) jest homomorfizmem pierścieni. Zauważmy, że \(\displaystyle{ \hat{h}}\) jest różnowartościowy. Istotnie, jeżeli \(\displaystyle{ \hat{h}\big((a,b)\big) = \hat{h}\big((x,y)\big)}\) to \(\displaystyle{ h(a)=h(x)}\) oraz \(\displaystyle{ h(b)=h(y)}\) czyli \(\displaystyle{ a=x}\) oraz \(\displaystyle{ b=y}\). Surjektywność jest również łatwa. Ustalmy \(\displaystyle{ (x,y)\in Q^2}\) i zauważmy, że
\(\displaystyle{ \hat{h}\big((h^{-1}(x),h^{-1}(y))\big)=(x,y)}\).
\(\displaystyle{ \hat{h}\big((a,b)\big) = \big(h(a), h(b)\big)\;\;\;((a,b) \in P^2).}\)
Wówczas \(\displaystyle{ \hat{h}}\) jest homomorfizmem pierścieni. Zauważmy, że \(\displaystyle{ \hat{h}}\) jest różnowartościowy. Istotnie, jeżeli \(\displaystyle{ \hat{h}\big((a,b)\big) = \hat{h}\big((x,y)\big)}\) to \(\displaystyle{ h(a)=h(x)}\) oraz \(\displaystyle{ h(b)=h(y)}\) czyli \(\displaystyle{ a=x}\) oraz \(\displaystyle{ b=y}\). Surjektywność jest również łatwa. Ustalmy \(\displaystyle{ (x,y)\in Q^2}\) i zauważmy, że
\(\displaystyle{ \hat{h}\big((h^{-1}(x),h^{-1}(y))\big)=(x,y)}\).