Czy funkcja jest różnowartościowa i "na"?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
wikens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2013, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Czy funkcja jest różnowartościowa i "na"?

Post autor: wikens »

Jak by mi ktoś mógł pomóc z tym przykładem. Czy funkcja jest różnowartościowa i "na".

\(\displaystyle{ f: \left[ \frac{1}{3},1 \right] \rightarrow R; f \left( x \right) = \sqrt{9-\left| x-1\right| - \left| 2x - 1\right| }}\)

Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, o 20:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dachnów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 13 razy

Czy funkcja jest różnowartościowa i "na"?

Post autor: krystian8207 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ f \left( 1 \right) =f \left( \frac{1}{3} \right)}\), a ponadto pierwiastek przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
ODPOWIEDZ