Pochodna funkcji trygonometrycznej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
nibun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2012, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Pochodna funkcji trygonometrycznej

Post autor: nibun »

Jeśli dla każdej liczby rzeczywistej a prawdziwy jest wzór:
\(\displaystyle{ (\sin ax)^{\prime} = a \cos ax \ , \ x\in \mathbb{R}}\)
i analogicznie dla cos, to czy równość:
\(\displaystyle{ (\tg ax)^{\prime} = \frac{a}{(\cos ax)^2} \ , \ a > 0 \ , \ \cos ax \neq 0 \ , \ x\in \mathbb{R}}\) jest prawdziwa?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Pochodna funkcji trygonometrycznej

Post autor: bakala12 »

Tak, bo pochodna tangensa to \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} x}}\).
ODPOWIEDZ