Zadanie z treścią :( cena opisana przez funkcję

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
ami88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Zadanie z treścią :( cena opisana przez funkcję

Post autor: ami88 »

Pracownicy w dziale marketingu pewnego wydawnictwa ustalili, że podaż S i popyt D pewnej ksiązki zależą od jej ceny x i są opisane przez funkcję
S(x)=1/2x�+60x+400 i
D(x)=4400-20x
Wyznacz cenę, która równoważy popyt i podaż na te książkę, oraz liczbę książek,którą według prognozy można sprzedać przy tej cenie.
Eh naprawde pomóżcie potrzebne mi to pilnie na zaliczenie roku
garf99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 12 razy

Zadanie z treścią :( cena opisana przez funkcję

Post autor: garf99 »

\(\displaystyle{ S(x)=0.5x^2 + 60x + 400}\)
\(\displaystyle{ D(x)=4400 - 20x}\)
\(\displaystyle{ S(x)=D(x) 0.5x^2 + 60x + 400=4400 - 20x 0.5x^2 + 80x - 4000}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 14400}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 120 x_{1}=-200 \ \ x_{2}=40}\)
Cena rownowazaca popyt i podaz to 40.
Ilosc - podstawiasz do wzoru na S lub D i gotowe (wyjdzie 3600)
ODPOWIEDZ