\(\displaystyle{ 1)}\) Ustawiono w dowolnej kolejności \(\displaystyle{ n}\) osób w rzędzie, w tym \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że
pomiędzy osobami \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będzie stało dokładnie \(\displaystyle{ r}\) osób
\(\displaystyle{ 2)}\) Posadzono przy okrągłym stole \(\displaystyle{ n}\) osób, w tym \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że między osobami
\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będzie siedziało dokładnie \(\displaystyle{ r}\) osób.
Odp:
\(\displaystyle{ 1)}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= n!}\)
\(\displaystyle{ \left| A \right|= 2!(n-r-1)}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2!(n-r-1)}{n!}}\)
Czy dobrze jest ten podpunkt zrobiony? Odnosnie drugiego nie mam pomyslu jak go zrobic, prosze o pomoc
prawdopodobienstwo rozstawienia osob
-
kameleon99
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
prawdopodobienstwo rozstawienia osob
1. zacznijmy od tego, że n osób można ustawić jakkolwiek na \(\displaystyle{ n!}\) sposobów
nas interesuje na początek utworzenie bloku złożonego z \(\displaystyle{ ArB}\) te \(\displaystyle{ r}\) osób wewnątrz możemy ustawić na \(\displaystyle{ r!}\) sposobów natomiast skrajne osoby na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby (zamieniamy A i B miejscami)
do tego bloku dostawiamy \(\displaystyle{ n-r-2}\) osoby które możemy między sobą rozstawić na \(\displaystyle{ (n-r-2)!}\) sposobów a następnie ten blok \(\displaystyle{ ArB}\) możemy przesuwać względem tej zewnętrznej części na \(\displaystyle{ n-r-1}\) sposobów więc nasze prawdopodobieństwo to
\(\displaystyle{ P = \frac{2r!(n-r-2)!(n-r-1)}{n!}}\)-- 6 paź 2013, o 23:34 --a drugie to siedzi sobie gdzieś A i gdzieś B, te 2 punkty na okręgu łaczą 2 łuki, jeden z r osób, drugi z n-r-2 więc będzie \(\displaystyle{ 2!r!(n-r-2)!}\) tylko pytanie czy miejsca przy stole są rozróżnialne tzn. czy obrót samym stołem zmieni to jak patrzymy na nich, jak nie to jest ok, jak tak to trzeba pomnożyć przez \(\displaystyle{ n!}\) jako ilość możliwych ustawień stołu
nas interesuje na początek utworzenie bloku złożonego z \(\displaystyle{ ArB}\) te \(\displaystyle{ r}\) osób wewnątrz możemy ustawić na \(\displaystyle{ r!}\) sposobów natomiast skrajne osoby na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby (zamieniamy A i B miejscami)
do tego bloku dostawiamy \(\displaystyle{ n-r-2}\) osoby które możemy między sobą rozstawić na \(\displaystyle{ (n-r-2)!}\) sposobów a następnie ten blok \(\displaystyle{ ArB}\) możemy przesuwać względem tej zewnętrznej części na \(\displaystyle{ n-r-1}\) sposobów więc nasze prawdopodobieństwo to
\(\displaystyle{ P = \frac{2r!(n-r-2)!(n-r-1)}{n!}}\)-- 6 paź 2013, o 23:34 --a drugie to siedzi sobie gdzieś A i gdzieś B, te 2 punkty na okręgu łaczą 2 łuki, jeden z r osób, drugi z n-r-2 więc będzie \(\displaystyle{ 2!r!(n-r-2)!}\) tylko pytanie czy miejsca przy stole są rozróżnialne tzn. czy obrót samym stołem zmieni to jak patrzymy na nich, jak nie to jest ok, jak tak to trzeba pomnożyć przez \(\displaystyle{ n!}\) jako ilość możliwych ustawień stołu
-
sowak93
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
prawdopodobienstwo rozstawienia osob
W zadaniu pierwszym nie powinno być czasami \(\displaystyle{ \frac{2(n-r-1)(n-2)!}{n!}}\)? Po co rozbijać liczbę ludzi na stojących pomiędzy i na zewnąrz
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4617
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
prawdopodobienstwo rozstawienia osob
Te osoby można sobie podzielić na dwie grupy o liczności \(\displaystyle{ r}\) oraz \(\displaystyle{ (n-r-2)}\) co "wydłuża" obliczenia ale nie zmienia wyniku. Gouranga nie uwzględnił tylko, że te \(\displaystyle{ r}\) osób które mają stać pomiędzy A i B trzeba najpierw wybrać spośród \(\displaystyle{ (n-2)}\)
Gdyby to uwzględnić, to wówczas tych ustawień będzie:
\(\displaystyle{ 2r!(n-r-2)!(n-r-1) \cdot {n-2 \choose r} =2r!(n-r-2)!(n-r-1) \cdot \frac{(n-2)!}{(n-r-2)! \cdot r!} =2(n-r-1)(n-2)!}\)
co jest zgodne z tym co obliczył sowak93
Gdyby to uwzględnić, to wówczas tych ustawień będzie:
\(\displaystyle{ 2r!(n-r-2)!(n-r-1) \cdot {n-2 \choose r} =2r!(n-r-2)!(n-r-1) \cdot \frac{(n-2)!}{(n-r-2)! \cdot r!} =2(n-r-1)(n-2)!}\)
co jest zgodne z tym co obliczył sowak93