Wybór informatyki, ryzykować i spróbować na UW?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: 95Villain95 »

Witam, jestem uczniem 3 liceum, w tym roku zdaję maturę. Moim celem jest pójście na studia informatyczne i w związku z tym mam problem z wyborem przedmiotów zdawanych na maturze. Konkretnie chodzi mi o uczelnie takie jak PW/UW i PWr/UWr. Na pierwszym miejscu chciałbym dostać się do Wawy. I teraz dylemat-zostało mi 8 miesięcy nauki. Na PW - MiNI konieczne będzie zdanie matury rozszerzonej z matmy i fizy w granicach 80 %, do tego język obcy podstawę lub rozszerzenie na przyzwoitym poziomie. Natomiast na UW mogę zrezygnować ze zdawania fizy, bo wynik z matmy rozszerzonej i podstawy to aż 0.8 punktacji. Jednak tutaj już wynik z matmy roz musiałby być rzędu 95, do tego dosyć dobry wynik z podstawy z polaka i angielskiego pod lub roz. I teraz pytanie - lepiej odrzucić fizę, wtedy mam 2 razy więcej czasu na matmę, czy jednak zdawać dwa przedmioty- fizę i matmę na niższy % ? Uważam, że łatwiejszy będzie sposób 1, czyli tylko matma, jednak tutaj jest kolejny haczyk. W przypadku, gdy się nie dostanę na UW to mam lipę później w rekrutacjach na uczelnie typu UWr, PWr czy chociażby P.Poznańska, bo tam przedmiot dodatkowy już się liczy, czyli będę miał 0 pkt i raczej się już tam nie dostanę? Dodatkowo tak sobie myślałem, że w wypadku, gdybym wybrał próbę dostania się na UW, to nie uczę się fizy, tylko matmę-z tego co czytałem, to później fizyka nie jest potrzebna za bardzo na infie, więc bym się jej tylko uczył pod maturę, co trochę zniechęca. Od kilku dni mam dylemat, co wybrać- ryzykować i zdawać tylko maturę roz, po której w wyniku nie dostania się na UW będę już na straconej pozycji, czy wybrać drugą wersję? Proszę pomóżcie, bo od kilku dni mam wielki dylemat. Dodam jeszcze, że z matmy już jestem na jakimś poziomie, natomiast z fizy bym zaczynal prawie od podstaw.Troszkę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że mimo tego przeczytacie o moim problemie i doradzicie.Z góry dziękuje bardzo za pomoc.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Mruczek »

Ryzyk - fizyk... Ja bym zdawał i to i to.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

95Villain95 pisze: W przypadku, gdy się nie dostanę na UW to mam lipę później w rekrutacjach na uczelnie typu UWr, PWr czy chociażby P.Poznańska, bo tam przedmiot dodatkowy już się liczy, czyli będę miał 0 pkt i raczej się już tam nie dostanę?
Na UWr - nie. Jako przedmiot dodatkowy możesz wybrać matematykę. Przy przyzwoicie zdanej maturze rozszerzonej z matematyki nie powinieneś mieć kłopotów z dostaniem się na informatykę.

JK
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik

Właśnie znalazłem(nie wiem, czy dobrze sprawdzam), że według kalkulatora na stronie UWr( ) pisząc matematykę rozszerzoną nawet np na te 70% i język angielski podstawowy na 70% mam 189 punktów(według tego przelicznika też tyle wychodzi). Znalazłem również listę osób przyjętych na wydział informatyki UWr ( http://studiainformatyka.ii.uni.wroc.pl/?q=node/80 ). Tutaj jest ta lista ( http://studiainformatyka.ii.uni.wroc.pl ... wani-2.pdf ) i z tego co widzę, to dostały się nawet osoby ze 130 punktami :>. Czy oby na pewno dobrze to sprawdziłem ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Tak, 189 punktów.

Tak, ostatnio przyjmowali osoby, które miały 130 punktów.

JK
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik

Dobra, czyli nawet gdybym się nie dostał na UW to nawet mając przykładowo te 189 punktów spokojnie się za rok dostanę na informatykę na UWr ?Raczej nie podskoczy próg o np 50 pkt?;] Wiecie może dlaczego jest taka różnica między progami UWr a PWr na wydziale informatyki, skoro uważane są za dwie równorzędne i czołowe uczelnie informatyczne w Polsce? Czy jest możliwość przeniesienia się z UWr na UW(oczywiście wydział informatyczny mnie interesuje tylko)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

95Villain95 pisze:Dobra, czyli nawet gdybym się nie dostał na UW to nawet mając przykładowo te 189 punktów spokojnie się za rok dostanę na informatykę na UWr ?Raczej nie podskoczy próg o np 50 pkt?
Nie sądzę, by było to możliwe.

JK
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik

A mam jeszcze pytanie-jak wygląda sytuacja z zarobkami po skończeniu informatyki w Polsce na poszczególnych politechnikach,uniwersytetach?Wiadomo, że zależy to również od wielu innych czynników, ale jednak niektóre uczelnie cieszą się wyższym prestiżem wśród pracodawców od pozostałych ? Ciekawi mnie jakie uczelnie znajdują się na szczycie i czy np zarobki przykładowo po ukończeniu informatyki na UWr różnią się od tych, po PW czy UW?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Uczelnia ma mało do rzeczy, liczy się wiedza bardziej i to co robiłeś na studiach.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

A na dobrej uczelni masz większe szanse na zdobycie przydatnej wiedzy i umiejętności.

JK
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik

Wiem, czytałem o tym i miałem to na myśli w tym zdaniu
95Villain95 pisze: Wiadomo, że zależy to również od wielu innych czynników
Jednak zapewne niektóre uczelnie cieszą się wyższym prestiżem wśród pracodawców od pozostałych ? Jakie uniwersytety,politechniki wiodą zdecydowanie prym, jeśli chodzi o informatykę w Polsce?
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

Jan Kraszewski pisze:A na dobrej uczelni masz większe szanse na zdobycie przydatnej wiedzy i umiejętności.

JK
Czy ja wiem, człowiek najwięcej uczy się sam w domu.

95Villain95, słyszałem wiele razy, że najlepeiej opłacani (nie po infie, tylko ogólnie) są ludzie z PW, PWr oraz PG. Odziwio w tej trójce nigdy nie słyszałem o AGH.
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik

Właśnie wiem, że ogólnie mniej więcej to tak wygląda, dlatego mi właśnie chodziło tylko i wyłącznie o ludzi, którzy ukończyli infe na uczelniach. Bo np takie uniwersytety mogą być z tyłu w rankingach z powodu np przedmiotów humanistycznych, które zaniżają im średnie zarobki.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Jan Kraszewski pisze:A na dobrej uczelni masz większe szanse na zdobycie przydatnej wiedzy i umiejętności.

JK
Ale z uczelni AGH, UJ, UW, PW, UWr, PWr ciężko wybrać złą.
liu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: liu »

Odnośnie tej słynnej "szansy na zatrudnienie", to jest jeszcze taka mała kwestia. Uczelnie elitarne z zasady przyciągają zdolnych i nie przyjmują osób ze słabymi wynikami, więc jest oczywiste, że większy odsetek absolwentów z uczelni typu UW czy AGH znajdzie dobrą pracę, niż z tych, które są nisko w rankingu i przyjmują praktycznie wszystkich. Niestety działa tu też mechanizm samospełniającej się przepowiedni.
ODPOWIEDZ