Witam, mam problem z poniższym zadaniem:
Udowodnij, że suma
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} n^{4} + \frac{3}{2} n^{3} + \frac{11}{4} n^{2} + \frac{3}{2} n}\)
jest liczbą naturalną dla każdej liczby naturalnej dodatniej n.
Próbowałem wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ \frac{1}{4} n}\) i zastosować wzór skróconego mnożenia dla trzeciej potęgi, ale nie daje mi to żadnego wyniku.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc!
Dowód z sumy liczb - poziom rozszerzony
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
Dowód z sumy liczb - poziom rozszerzony
Spróbuj raczej rozłożyć na czynniki to co zostanie w nawiasie - są na to przecież inne metody niż tylko wzory skróconego mnożenia.Najarany pisze:Próbowałem wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ \frac{1}{4} n}\) i zastosować wzór skróconego mnożenia
Q.
-
Najarany
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl.
- Podziękował: 3 razy
Dowód z sumy liczb - poziom rozszerzony
Próbowałem kilku sposobów rozłożenia na czynniki i nie uzyskuję efektu. Wydaje mi się, że w wyniku powinny być 4 kolejne liczby naturalne, tak by ta czwórka w mianowniku się skróciła.
Mogę prosić o wskazówki?
Mogę prosić o wskazówki?
- AloneAngel
- Użytkownik

- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Dowód z sumy liczb - poziom rozszerzony
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}n(n^{3}+6n^{2}+11n+6)}\)
Skorzystaj teraz z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu - jeśli wielomian posiada pierwiastek całkowity to jest on dzielnikiem wyrazu wolnego. Dzięki temu możesz np. wyliczyć jeden pierwiastek, następnie dzielimy ten wielomian przez dwumian \(\displaystyle{ (x-p)}\) i otrzymujemy wielomian drugiego stopnia, którego pierwiastki możemy wyliczyć ze wzoru.
Skorzystaj teraz z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu - jeśli wielomian posiada pierwiastek całkowity to jest on dzielnikiem wyrazu wolnego. Dzięki temu możesz np. wyliczyć jeden pierwiastek, następnie dzielimy ten wielomian przez dwumian \(\displaystyle{ (x-p)}\) i otrzymujemy wielomian drugiego stopnia, którego pierwiastki możemy wyliczyć ze wzoru.
-
Najarany
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl.
- Podziękował: 3 razy
Dowód z sumy liczb - poziom rozszerzony
Kacper - korzystając z tego co napisał AloneAngel też mi tak wyszło, ale jeszcze z jednym n przed liczbą po prawej stronie równania. Która z wersji jest poprawna?
- AloneAngel
- Użytkownik

- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Dowód z sumy liczb - poziom rozszerzony
No w sumie całość powinna wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} n^{4} + \frac{3}{2} n^{3} + \frac{11}{4} n^{2} + \frac{3}{2}n = \frac{1}{4}n(n^{3}+6n^{2}+11n+6) =\frac{1}{4}n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
A więc widzimy, że jest to iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych. A skoro tak, to wśród tych czterech liczb będzie z pewnością jedna, która będzie podzielna przez cztery, więc całe to wyrażenie także będzie podzielne przez cztery. Dzięki temu \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) tego wyrażenie będzie liczbą naturalną.
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} n^{4} + \frac{3}{2} n^{3} + \frac{11}{4} n^{2} + \frac{3}{2}n = \frac{1}{4}n(n^{3}+6n^{2}+11n+6) =\frac{1}{4}n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
A więc widzimy, że jest to iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych. A skoro tak, to wśród tych czterech liczb będzie z pewnością jedna, która będzie podzielna przez cztery, więc całe to wyrażenie także będzie podzielne przez cztery. Dzięki temu \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) tego wyrażenie będzie liczbą naturalną.
