Rzut wektora na wektor
Rzut wektora na wektor
Znaleźć rzut wektora \(\displaystyle{ v=\left[ 1,2,3,4\right]}\) na podprzestrzeń w \(\displaystyle{ R^{4}}\) generowaną przez wektor \(\displaystyle{ w=\left[ 2,0,1,3\right]}\). Jakie dwie ważne własności ma ten rzut ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rzut wektora na wektor
Projekcją wektora \(\displaystyle{ v}\) na przestrzeń generowaną przez \(\displaystyle{ w}\) jest wektor
\(\displaystyle{ p=w \cdot \frac{\left\langle v,w\right\rangle }{\left\langle w,w\right\rangle }}\)
Przy okazji, wektor \(\displaystyle{ v-p}\) jest ortogonalny do \(\displaystyle{ w}\).
\(\displaystyle{ p=w \cdot \frac{\left\langle v,w\right\rangle }{\left\langle w,w\right\rangle }}\)
Przy okazji, wektor \(\displaystyle{ v-p}\) jest ortogonalny do \(\displaystyle{ w}\).