wyznaczenie zbioru jezeli a ...

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
trOnk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZIelona Góra

wyznaczenie zbioru jezeli a ...

Post autor: trOnk12 »

zadanie :

Wyznacz zbior \(\displaystyle{ A^{'} \cap B}\) jezeli \(\displaystyle{ A=\left\{ m \in R: \frac{3}{m-2} \le 1 \right\}}\) i \(\displaystyle{ B=\left\{ m \in R: m^{3} + 8 \le 2m ^{2} + 4m \right\}}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

wyznaczenie zbioru jezeli a ...

Post autor: robertm19 »

Najpierw musisz wyznaczyć tez zbiory poprzez rozwiązanie nierówności.
trOnk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZIelona Góra

wyznaczenie zbioru jezeli a ...

Post autor: trOnk12 »

Mam wlasnie problem z rozwiazaniem drugiego zbioru, wyszlo mi 3 wyniki \(\displaystyle{ M = 4 , M = -2 , M = 0}\) przy B
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wyznaczenie zbioru jezeli a ...

Post autor: piasek101 »

Co to za M ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

wyznaczenie zbioru jezeli a ...

Post autor: Jan Kraszewski »

trOnk12 pisze:Mam wlasnie problem z rozwiazaniem drugiego zbioru, wyszlo mi 3 wyniki \(\displaystyle{ M = 4 , M = -2 , M = 0}\) przy B
Przecież to jest nierówność, a nie równanie.

JK
ODPOWIEDZ