Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
niezdecydowany1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 4 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Post autor: niezdecydowany1 »

Prosił bym raczej o sprawdzenie, ten dział nigdy nie był moją mocną stroną, próbuje zrobić sobie powtórkę, więc:
1.Na loterii jest 100losów w tym 4 przegrywające. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w śród 3 kupionych losów będzie jeden wygrywający.

Moje rozwiązanie: Mam 3 kupony więc\(\displaystyle{ A = 4 * 3 * 96}\) i Omega=\(\displaystyle{ 100*99*98}\)

2.Na loterii jest 20 losów z których 2 są wygrywające i dwa dają prawo dodatkowego losu. Oblicz prawdopodobieństwo że kupując jeden los wygrywamy nagrodę:

Rozwiązanie: \(\displaystyle{ \frac{2}{20} + \frac{2}{20} * \frac{2}{19}}\)

3.w urnie pierwszej są 3 kule białe 5 czarnych, w urnie2 są 4czarne i 2 niebieskie i w urnie3 są 4niebieskie i 4białe. Z każdej urny wybieramy losowo po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo że każda z wyrzuconych kul będzie różnego koloru.
Wymyśliłem 2 możliwości różnokolorowości:
1: biały, czarny, niebieski.
2: czarne, niebieskie, białe.
I do tego momentu nie jestem pewien, czy mam dobrze, ale zdaje mi się że coś pomieszałem.


Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2013, o 20:17 przez niezdecydowany1, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Post autor: robertm19 »

Wynik w pierwszym na pewno jest zły. Prawdopodobieństwo nigdy nie jest większe od 1.
niezdecydowany1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 4 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Post autor: niezdecydowany1 »

ajj, źle zapisałem, nie \(\displaystyle{ P(A)}\) tylko \(\displaystyle{ A=}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Post autor: piasek101 »

2) (Pierwszy wygrywający) lub (pierwszy dodatkowy i drugi wygrywający) lub (pierwszy dodatkowy i drugi dodatkowy i trzeci wygrywający)

3) ok
niezdecydowany1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 4 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Post autor: niezdecydowany1 »

dobra dzięki, zgubiłem warunek
ODPOWIEDZ