sprawdź czy funkcja

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
koksiu15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czermno
Podziękował: 25 razy

sprawdź czy funkcja

Post autor: koksiu15 »

\(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR}\) jest parzysta dla

a) \(\displaystyle{ f(x)=10x ^{12}+11x ^{10}}\)

b) \(\displaystyle{ 8x ^{8}+8x ^{7}}\)

c) \(\displaystyle{ 7x ^{7}+6x ^{6}}\)

d) \(\displaystyle{ 9x ^{10}+10x ^{8}}\)

szczerze nie wiem jak sie zabrać za to zadanie gdyż nie wiem co znaczy zapis :
\(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, o 16:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

sprawdź czy funkcja

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ f:R \rightarrow R}\)
oznacza, że funkcja jest określona na zbiorze liczb rzeczywistych i przyjmuje wartości rzeczywiste.
Jaka jest definicja funkcji parzystej? Żeby sprawdzić czy funkcja jest parzysta wystarczy sprawdzić czy zachodzi warunek z definicji.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1595
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 252 razy

sprawdź czy funkcja

Post autor: Gouranga »

Funkcja parzysta to funkcja, której wykres jest symetryczny względem osi OY (np. \(\displaystyle{ f(x) = x^2}\)) i zachodzi dla niej \(\displaystyle{ f(x) = f(-x)}\)

Funkcja nieparzysta to funkcja, której wykres jest symetryczny względem początku układu współrzędnych (np. \(\displaystyle{ x^3}\)) i zachodzi dla niej \(\displaystyle{ f(-x) = -f(x)}\)
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

sprawdź czy funkcja

Post autor: 6weronika »

Czyli dla przykłądu a) trzeba rozpisać:

\(\displaystyle{ f(-x)=10(-x)^{12}+11(-x)^{11}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=10x^{12}+11x^{11}}\)

Wystarczy sprawdzić czy powyższe wyrażenia są równe. Jeśli są to funkcja jest parzysta. W tym przypadku nie są równa więc funkcja parzysta nie jest.

Pozostałe przykłady robisz analogicznie.
ODPOWIEDZ