\(\displaystyle{ 2x+y \le 10}\)oraz \(\displaystyle{ x+3y \le 15}\)
czy stąd wynika że :
a)\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} \le 25}\)
b)\(\displaystyle{ x+y \le 7}\)
c)\(\displaystyle{ 3x +y \le 15}\)
d)\(\displaystyle{ x+2y \le 10}\)
2.zadanie jak wyżej tylko że x i y spełniające równanie są liczbami dodatnimi i spełniają nierówności:
\(\displaystyle{ 2x+y \le 10}\)oraz \(\displaystyle{ x+3y \le 15}\)
czy stąd wynika że :
a)\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} \le 25}\)
b)\(\displaystyle{ x+y \le 7}\)
c)\(\displaystyle{ 3x +y \le 15}\)
d)\(\displaystyle{ x+2y \le 10}\)
liczby rzeczywiste x i y spełniają nierówności:
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
koksiu15
- Użytkownik

- Posty: 90
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czermno
- Podziękował: 25 razy
liczby rzeczywiste x i y spełniają nierówności:
rysowałem ale nadal nie wiem.rysowałem przekształcając 1 równanie do postaci :
\(\displaystyle{ y \le 10-2x}\)
a drugie:\(\displaystyle{ y \le 5- \frac{1}{3}x}\)
\(\displaystyle{ y \le 10-2x}\)
a drugie:\(\displaystyle{ y \le 5- \frac{1}{3}x}\)
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
liczby rzeczywiste x i y spełniają nierówności:
To nie są równania, tylko nierówności. Pobierz program GeoGebra, tam będziesz miał to dobrze narysowane.