Witam, mam do rozwiązania poniższe zadanie
Opadająca kropla deszczu zostawia na szybie pociągu jadącego z prędkością \(\displaystyle{ 72 \mathrm{km/h}}\) ślad tworzący z pionem \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\). Wyznacz prędkość opadania kropli deszczu.
Prosiłabym o wytłumaczenie kolejności obliczeń, ponieważ uczę się tego dopiero.
Z kolei jak liczę to mam problem z obliczeniem \(\displaystyle{ \sin\alpha}\). Nie wiem dlaczego, ale wynik uparcie wychodzi \(\displaystyle{ 20\sqrt{2} \mathrm{m/s}}\) a nie jak jest podane w odpowiedziach \(\displaystyle{ 20 \mathrm{m/s}}\). Funkcje trygonometryczne nie są moją najmocniejszą stroną, ale jeżeli kropla płynie pod skosem to raczej chodzi o bok \(\displaystyle{ c}\)?
Podaję moje obliczenia, może ktoś zwróci uwagę co robię źle...
\(\displaystyle{ V=72 \mathrm{km/h}=20 \mathrm{m/s}\\
\sin 45 ^{\circ} = \frac{20}{c} \
\frac{\sqrt{2}}{2} = \frac{20}{c} \\
20 \sqrt{2} \mathrm{m/s} = c}\)
Z góry dziękuję za pomoc ;*
kinematyka: opadająca kropla deszczu
- kolourfulity
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 14 wrz 2013, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
kinematyka: opadająca kropla deszczu
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 11:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
kinematyka: opadająca kropla deszczu
Proszę zauważyć, że ślad kropli kreśli przeciwprostokątną trójkąta o kącie przy podstawie \(\displaystyle{ 45^o}\) zatem równoramiennego, którego jedną z przyprostokątnych jest droga pociągu w jednostce czasu a drugą prędkość spadającej pionowo kropli. Obie przyprostokątne są sobie równe. Stąd wniosek, że prędkości pionowa kropli i pozioma pociągu też są sobie równe.
W.Kr.
PS. \(\displaystyle{ \frac{v_k}{v_p}= tg45^o =1 \rightarrow v_k=v_p \cdot 1=v_p}\)
W.Kr.
PS. \(\displaystyle{ \frac{v_k}{v_p}= tg45^o =1 \rightarrow v_k=v_p \cdot 1=v_p}\)
- kolourfulity
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 14 wrz 2013, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk