Zbiory i przedzialy
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Zbiory i przedzialy
Witam ,
zadanie to :
Wyznacz czesc wspolna zbiorow A i B jesli
\(\displaystyle{ A= \left( - \infty ;-1\right) \cup \left( 1;+ \infty \right) , B=\left\langle -2; 2\right\rangle}\)
w odpowiedziach pisze :
\(\displaystyle{ \left\langle -2; -1 \right\rangle \cup \left\langle 1;2\right\rangle}\)
przeciez wyzej zapisane to to samo co :
\(\displaystyle{ \left\langle -2 ; 2\right\rangle}\)
jezeli sie myle prosze o wyjasnienie w takim razie powyzszego zapisu z suma liczb.
zadanie to :
Wyznacz czesc wspolna zbiorow A i B jesli
\(\displaystyle{ A= \left( - \infty ;-1\right) \cup \left( 1;+ \infty \right) , B=\left\langle -2; 2\right\rangle}\)
w odpowiedziach pisze :
\(\displaystyle{ \left\langle -2; -1 \right\rangle \cup \left\langle 1;2\right\rangle}\)
przeciez wyzej zapisane to to samo co :
\(\displaystyle{ \left\langle -2 ; 2\right\rangle}\)
jezeli sie myle prosze o wyjasnienie w takim razie powyzszego zapisu z suma liczb.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 13:58 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
grejon
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
Zbiory i przedzialy
To nie jest to samo. Iloczyn czyli część wspólna 2 zbiorów to zbiór elementów należących jednocześnie do obu zbiorów. Tak BTW odpowiedź jest błędna albo ty ją źle przepisałeś.
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Zbiory i przedzialy
\(\displaystyle{ \left\langle -2; -1 \right\rangle \cup \left\langle 1;2\right\rangle}\) to nie to samo co \(\displaystyle{ \left\langle -2 ; 2\right\rangle}\). W pierwszym przedziale nie ma zakresu: \(\displaystyle{ \left( -1; 1\right)}\)
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Zbiory i przedzialy
w takim razie pierwszego przedzialu nie rozumiem. Po co ta suma skoro i tak tej sumy nie ma ? Czy moze ten znak oznacza w tym przypadku nie sume a slowo "albo " .
-
grejon
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
Zbiory i przedzialy
Dobrze kombinujesz - suma 2 zbiorów to zbiór elementów należących do jednego LUB drugiego zbioru.trOnk12 pisze:w takim razie pierwszego przedzialu nie rozumiem. Po co ta suma skoro i tak tej sumy nie ma ? Czy moze ten znak oznacza w tym przypadku nie sume a slowo "albo " .
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Zbiory i przedzialy
Czyli w sumie to tak troszke oszukiwanie i uzywanie sumy jako slowa albo ? I zapisujac przedzial \(\displaystyle{ \left\langle -2 ; 2\right\rangle}\) uzywam sumy troche w inny sposob , rownie prawidlowy i zgodny z tym zapisem ? \(\displaystyle{ \left\langle -2; -1 \right\rangle \cup \left\langle 1;2\right\rangle}\) ?
ojjj chyba jednak matematyka rozszerzona przerasta moje mozliwosci ( oczywiscie to jeszcze nie jest rozszerzenie )
ojjj chyba jednak matematyka rozszerzona przerasta moje mozliwosci ( oczywiscie to jeszcze nie jest rozszerzenie )
-
grejon
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
Zbiory i przedzialy
Dobra, zrób proste ćwiczenie - sprawdź, która z liczb należy do zbioru \(\displaystyle{ A}\), która do \(\displaystyle{ B}\), a która do obu naraztrOnk12 pisze:Czyli w sumie to tak troszke oszukiwanie i uzywanie sumy jako slowa albo ? I zapisujac przedzial \(\displaystyle{ \left\langle -2 ; 2\right\rangle}\) uzywam sumy troche w inny sposob , rownie prawidlowy i zgodny z tym zapisem ? \(\displaystyle{ \left\langle -2; -1 \right\rangle \cup \left\langle 1;2\right\rangle}\) ?
ojjj chyba jednak matematyka rozszerzona przerasta moje mozliwosci ( oczywiscie to jeszcze nie jest rozszerzenie )
\(\displaystyle{ -3, -2, -1.5, -1, 0, 1, 1.5, 2, 3}\)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 19:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Zbiory i przedzialy
do \(\displaystyle{ A}\) nalezy \(\displaystyle{ 0 , 1 , 1.5 , 2 , 3}\)
do \(\displaystyle{ B: -2 , -1 , 0 , 1 , 1.5 ,2}\)
do obu naraz wszystkie ktore wyzej napisalem ?
-- 14 wrz 2013, o 14:49 --
ojjj chyba naprawde nie potrafie pojac sumy zbiorow ... w zadaniue :
Dane sa zbiory \(\displaystyle{ A=\left( 1;5 \right) , B=\left\langle 4;7 \left( \right)}\)
wyznacz zbior a) sume zbiorow \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) c) i iloczyn \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\).
w odpowiedziach jest napisane : a) \(\displaystyle{ \left( - \infty ,1\right) \cup \left( 7;+ \infty \right)}\)
c) \(\displaystyle{ \left( - \infty ,4\right) \cup (5; + \infty );}\)
jakie liczby w takim razie maja na mysli ! przeciez \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) nie ma iloczyny !
cala reszte rozumiem , jedynie nie rozumiem zapisu sumy liczb w niektorych przypadkach . Przepraszam za nachalnosc ale do matematyki przygotowuje sie sam ... bez nauczyciela i korepytetora .
do \(\displaystyle{ B: -2 , -1 , 0 , 1 , 1.5 ,2}\)
do obu naraz wszystkie ktore wyzej napisalem ?
-- 14 wrz 2013, o 14:49 --
ojjj chyba naprawde nie potrafie pojac sumy zbiorow ... w zadaniue :
Dane sa zbiory \(\displaystyle{ A=\left( 1;5 \right) , B=\left\langle 4;7 \left( \right)}\)
wyznacz zbior a) sume zbiorow \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) c) i iloczyn \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\).
w odpowiedziach jest napisane : a) \(\displaystyle{ \left( - \infty ,1\right) \cup \left( 7;+ \infty \right)}\)
c) \(\displaystyle{ \left( - \infty ,4\right) \cup (5; + \infty );}\)
jakie liczby w takim razie maja na mysli ! przeciez \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) nie ma iloczyny !
cala reszte rozumiem , jedynie nie rozumiem zapisu sumy liczb w niektorych przypadkach . Przepraszam za nachalnosc ale do matematyki przygotowuje sie sam ... bez nauczyciela i korepytetora .
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Błąd językowy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Błąd językowy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Zbiory i przedzialy
Źle. Narysuj zbiór \(\displaystyle{ A}\) na osi liczbowej, może Ci to pomoże.trOnk12 pisze:do \(\displaystyle{ A}\) nalezy \(\displaystyle{ 0 , 1 , 1.5 , 2 , 3}\)
Dobrze.trOnk12 pisze:do \(\displaystyle{ B: -2 , -1 , 0 , 1 , 1.5 ,2}\)
Wyraźnie nie rozumiesz znaczenia słowa "naraz". Jeżeli pytasz się o część wspólną zbiorów, to pytasz się, które elementy należą do obu zbiorów jednocześnie.trOnk12 pisze:do obu naraz wszystkie ktore wyzej napisalem ?
Czy mógłbyś wyjaśnić, co masz na myśli w ostatnich dwóch zdaniach?trOnk12 pisze:Dane sa zbiory \(\displaystyle{ A=\left( 1;5 \right) , B=\left\langle 4;7 \left( \right)}\)
wyznacz zbior a) sume zbiorow \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) c) i iloczyn \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\).
w odpowiedziach jest napisane : a) \(\displaystyle{ \left( - \infty ,1\right) \cup \left( 7;+ \infty \right)}\)
c) \(\displaystyle{ \left( - \infty ,4\right) \cup (5; + \infty );}\)
jakie liczby w takim razie maja na mysli ! przeciez \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) nie ma iloczyny !
JK
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Zbiory i przedzialy
Mam dzisiaj dzień zagadek, więc podejmę się próby rozwikłania tej przynajmniej częściowo. Zapewne "\(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) nie mają iloczynu" oznaczać ma, że ich przecięcie jest zbiorem pustym.Jan Kraszewski pisze:Czy mógłbyś wyjaśnić, co masz na myśli w ostatnich dwóch zdaniach?jakie liczby w takim razie maja na mysli ! przeciez \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) nie ma iloczyny !
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Zbiory i przedzialy
Niewykluczone, choć kto wie? Ich przecięcie akurat zbiorem pustym nie jest, więc może chodzi o coś innego?liu pisze:Mam dzisiaj dzień zagadek, więc podejmę się próby rozwikłania tej przynajmniej częściowo. Zapewne "\(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) nie mają iloczynu" oznaczać ma, że ich przecięcie jest zbiorem pustym.
JK
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Zbiory i przedzialy
Chyba zrozumialem
do zbioru \(\displaystyle{ A = -3, -2, -1.5, 1.5, 2, 3}\) do obu naraz \(\displaystyle{ = -2, -1,5 , -1 ,0 ,1 , 1.5 ,2}\)
do zbioru \(\displaystyle{ A = -3, -2, -1.5, 1.5, 2, 3}\) do obu naraz \(\displaystyle{ = -2, -1,5 , -1 ,0 ,1 , 1.5 ,2}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 12:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
grejon
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
Zbiory i przedzialy
Dobrze.trOnk12 pisze:Chyba zrozumialem
do zbioru \(\displaystyle{ A = -3, -2, -1.5, 1.5, 2, 3}\)
No sorry, ale teraz przeczysz sam sobie. Dlaczego do części wspólnej zaliczyłeś liczby \(\displaystyle{ 1, 0, -1}\) skoro nie należą do zbioru \(\displaystyle{ A}\)?do obu naraz \(\displaystyle{ = -2, -1,5 , -1 ,0 ,1 , 1.5 ,2}\)