oblicz impedancję zespoloną
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
oblicz impedancję zespoloną
Witam,
mam kłopoty z obliczeniem Z z tekiego obwodu
moim zdaniem powinno to być \(\displaystyle{ \frac{1}{Z} = \frac{1}{2} + \frac{1}{i} + \frac{1}{-2i} = \frac{i+2-1}{2i} \Rightarrow Z = \frac{2i}{i+1} = i +1}\)
Liczę w ten sposób, ponieważ wszytkie impedancje są podane w Omach.
Jeżeli rozwarzałbym w ten sposób połączone równoległe rezystor, cewkę oraz kondensator, o parametrach równych odpowiednio \(\displaystyle{ R= 2, J =j, C=-2j}\)
To wzór ogólny wyglądałby tak: \(\displaystyle{ Z=\frac{j \omega L +R - \omega ^2CRL}{j \omega RL} = \frac{2-12i}{37}}\)
mam kłopoty z obliczeniem Z z tekiego obwodu
moim zdaniem powinno to być \(\displaystyle{ \frac{1}{Z} = \frac{1}{2} + \frac{1}{i} + \frac{1}{-2i} = \frac{i+2-1}{2i} \Rightarrow Z = \frac{2i}{i+1} = i +1}\)
Liczę w ten sposób, ponieważ wszytkie impedancje są podane w Omach.
Jeżeli rozwarzałbym w ten sposób połączone równoległe rezystor, cewkę oraz kondensator, o parametrach równych odpowiednio \(\displaystyle{ R= 2, J =j, C=-2j}\)
To wzór ogólny wyglądałby tak: \(\displaystyle{ Z=\frac{j \omega L +R - \omega ^2CRL}{j \omega RL} = \frac{2-12i}{37}}\)
oblicz impedancję zespoloną
Obliczenie impedancji zespolonej w pierwszym podejściu jest właściwe.
Obliczenie impedancji zespolonej w drugim podejściu nie jest właściwe.
Indukcyjność cewki i pojemność kondensatora muszą być liczbami rzeczywistymi.
Indukcyjność w elektrotechnice oznacza się literą L.
Obliczenie impedancji zespolonej w drugim podejściu nie jest właściwe.
Indukcyjność cewki i pojemność kondensatora muszą być liczbami rzeczywistymi.
Indukcyjność w elektrotechnice oznacza się literą L.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
oblicz impedancję zespoloną
Moim zdaniem wzór w drugim podejściu jest właściwy po prostu dodał odwrotności impedancji elementów więc musi wyjść dobrze.
impedancji elementów wynoszą:
\(\displaystyle{ Z_{R} = R}\)
\(\displaystyle{ Z_{L} = j \omega L}\)
\(\displaystyle{ Z_{C} = \frac{1}{j \omega C} = -j \frac{1}{\omega C}}\)
A suma odwrotności tych impedancji wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{R} + \frac{1}{j \omega L} + \frac{1}{\frac{1}{j \omega C}} = \frac{j \omega L +R - \omega ^2CRL}{j \omega RL}}\) więc musi się zgadzać;
Ale sprawdźmy dla pewności
odczytujemy ze schematu:
\(\displaystyle{ R = 2}\)
\(\displaystyle{ j \omega L = j1 \Rightarrow \omega L = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{j \omega C} = -j2 \Rightarrow \omega C = \frac{1}{2}}\)
podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{Z} = \frac{j \omega L +R - \omega ^2CRL}{j \omega RL} = \frac{j + 2 -1 \cdot \frac{1}{2} \cdot 2 }{j2} = \frac{1 + j}{j2}}\)
i również jest ok
-- 8 wrz 2013, o 23:43 --
alek 160 napisał:
Przepraszam że piszę \(\displaystyle{ j}\) zamiast jak przywykli matematycy pisać \(\displaystyle{ i}\), ale studiowałem elektrotechnikę gdzie taki zapis jest praktykowany żeby nie mylić się z prądem \(\displaystyle{ i}\) podczas większych obliczeń
impedancji elementów wynoszą:
\(\displaystyle{ Z_{R} = R}\)
\(\displaystyle{ Z_{L} = j \omega L}\)
\(\displaystyle{ Z_{C} = \frac{1}{j \omega C} = -j \frac{1}{\omega C}}\)
A suma odwrotności tych impedancji wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{R} + \frac{1}{j \omega L} + \frac{1}{\frac{1}{j \omega C}} = \frac{j \omega L +R - \omega ^2CRL}{j \omega RL}}\) więc musi się zgadzać;
Ale sprawdźmy dla pewności
odczytujemy ze schematu:
\(\displaystyle{ R = 2}\)
\(\displaystyle{ j \omega L = j1 \Rightarrow \omega L = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{j \omega C} = -j2 \Rightarrow \omega C = \frac{1}{2}}\)
podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{Z} = \frac{j \omega L +R - \omega ^2CRL}{j \omega RL} = \frac{j + 2 -1 \cdot \frac{1}{2} \cdot 2 }{j2} = \frac{1 + j}{j2}}\)
i również jest ok
-- 8 wrz 2013, o 23:43 --
alek 160 napisał:
W ElektrotechniceTylko impedancja i admitancja rezystora są rzeczywiste, natomiast admitancje i impedancje elementów reaktancyjnych L i C są czysto urojone.Obliczenie impedancji zespolonej w pierwszym podejściu jest właściwe.
Obliczenie impedancji zespolonej w drugim podejściu nie jest właściwe.
Indukcyjność cewki i pojemność kondensatora muszą być liczbami rzeczywistymi.
Indukcyjność w elektrotechnice oznacza się literą L.
Przepraszam że piszę \(\displaystyle{ j}\) zamiast jak przywykli matematycy pisać \(\displaystyle{ i}\), ale studiowałem elektrotechnikę gdzie taki zapis jest praktykowany żeby nie mylić się z prądem \(\displaystyle{ i}\) podczas większych obliczeń
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
oblicz impedancję zespoloną
Po prostu Kolega Ser Cubus napisał symbol \(\displaystyle{ Z}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{Z}}\) przez zwykłą pomyłkę. Po podstawieniu do wzoru (prawdopodobnie na tym etapie długopis się omsknął ) jednak nie udało się uzyskać prawidłowej wartości \(\displaystyle{ \frac{1}{Z}}\).Simon86 pisze:Moim zdaniem wzór w drugim podejściu jest właściwy po prostu dodał odwrotności impedancji elementów więc musi wyjść dobrze.
Ja się dziwię dlaczego elektrykom jednostka urojona \(\displaystyle{ j}\) się nie myli z gęstością prądu oznaczaną symbolem \(\displaystyle{ j}\) właśnie. Ja tam wolę \(\displaystyle{ j}\) z innych powodów.Simon86 pisze:Przepraszam że piszę \(\displaystyle{ j}\) zamiast jak przywykli matematycy pisać \(\displaystyle{ i}\), ale studiowałem elektrotechnikę gdzie taki zapis jest praktykowany żeby nie mylić się z prądem \(\displaystyle{ i}\) podczas większych obliczeń
oblicz impedancję zespoloną
No i oberwałem.
Cytuję wypowiedź kolegi 'Ser Cubus'.
Rezystor: R=2
Indukcyjność cewki: J=j
Pojemność kondensatora: C=-2j
Ja napisałem: "indukcyjność cewki i pojemność kondensatora muszą być liczbami rzeczywistymi"
Nie ma w tej wypowiedzi takich słów jak impedancja czy admitancja.
Zastosowałeś kolego nadinterpretację mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Cytuję wypowiedź kolegi 'Ser Cubus'.
Po czym stoi 'jak byk', podane wielkości .. o parametrach równych odpowiednio.Jeżeli rozwarzałbym w ten sposób połączone równoległe rezystor, cewkę oraz kondensator, o parametrach równych odpowiednio
Rezystor: R=2
Indukcyjność cewki: J=j
Pojemność kondensatora: C=-2j
Ja napisałem: "indukcyjność cewki i pojemność kondensatora muszą być liczbami rzeczywistymi"
Nie ma w tej wypowiedzi takich słów jak impedancja czy admitancja.
Zastosowałeś kolego nadinterpretację mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam.
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
oblicz impedancję zespoloną
Była tam podana wartość wyrażenia, czy samo wyrażenie?Ser Cubus pisze:jako ciekawostke podam, że druga odpowiedź z mojego posta była w książce. Rozumiem, że to był błąd?
Jeśli było podane samo wyrażenie to podano po prostu admitancję \(\displaystyle{ \underline{Y}}\) a nie impedancję \(\displaystyle{ \underline{Z}}\).
Jeśli podano wartość liczbową wyrażenia to z pewnością jest błąd... i to gruby.
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
oblicz impedancję zespoloną
był podany taki wynik. Sądzę, że w zadaniu haczykiem miał być kondensator, ale w takim wypadku zostały podane złe jednostki.
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości