Do rozwiązania mam kilka równań które generalnie nie wiem jak ugryźć:
1. \(\displaystyle{ xy''=y'}\) <- to bym przewidywał jako wielomian (np. \(\displaystyle{ y=x^2}\))
2. \(\displaystyle{ y''=1-y^2}\)
Ja mam dzisiaj wybitnie zły dzień i nie mogę się skupić może ktoś mi powie chociaż jak to zacząć.
Mam dużo tych równań do zrobienia ale reszta póki co idzie bez problemów.
równania różniczkowe xy''=y' i inne
-
marcin77marcin
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 00:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
równania różniczkowe xy''=y' i inne
Podstaw \(\displaystyle{ z=y'}\) i wyruguj \(\displaystyle{ z'}\)
b)
b)
-
marcin77marcin
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 00:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
równania różniczkowe xy''=y' i inne
Co do b to nie do końca takiego się rozwiązania spodziewałem więc pewnie dalej robię jakiś błąd:
\(\displaystyle{ u=y'}\)
\(\displaystyle{ u'=y''}\)
\(\displaystyle{ \frac{du(y)}{dy} = 1 -y^2}\)
\(\displaystyle{ du(y) = (1-y^2) dy}\)
\(\displaystyle{ u(y) = y' = \frac{dy}{dx} = -\frac{1}{3}y^3 + y + C}\)
dalej \(\displaystyle{ \frac{1}{-\frac{1}{3}y^3+y+C}dy=dx}\)
no ale całkowanie tego raczej jest bezsensowne i zajmuje kupe czasu
\(\displaystyle{ u=y'}\)
\(\displaystyle{ u'=y''}\)
\(\displaystyle{ \frac{du(y)}{dy} = 1 -y^2}\)
\(\displaystyle{ du(y) = (1-y^2) dy}\)
\(\displaystyle{ u(y) = y' = \frac{dy}{dx} = -\frac{1}{3}y^3 + y + C}\)
dalej \(\displaystyle{ \frac{1}{-\frac{1}{3}y^3+y+C}dy=dx}\)
no ale całkowanie tego raczej jest bezsensowne i zajmuje kupe czasu
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
równania różniczkowe xy''=y' i inne
Traktujesz to jako podstawienie \(\displaystyle{ u(x)=y'(x)}\), gdy jest to postawienie \(\displaystyle{ u(y)=y'}\). Z lewej strony jest funkcja zmiennej \(\displaystyle{ y}\), z prawej zmiennej \(\displaystyle{ x}\). Ale \(\displaystyle{ y=y(x)}\), więc różniczkując obie strony maszmarcin77marcin pisze:Co do b to nie do końca takiego się rozwiązania spodziewałem więc pewnie dalej robię jakiś błąd:
\(\displaystyle{ u=y'}\)
\(\displaystyle{ u'=y''}\)
\(\displaystyle{ y''=\frac{d y'}{dx}=\frac{du}{dx}=\frac{du}{dy}\cdot \frac{dy}{dx}=u'(y)y'=u'u}\)
Nasuwa mi się pytanie, czy jest to poprawnie przepisany przykład? Pytam, gdyż pierwszy pochodzi z książki Krysicki-Włodarski, a drugi też jest, tylko po prawej stronie jest \(\displaystyle{ y'}\) zamiast \(\displaystyle{ y}\) w kwadracie.
-
marcin77marcin
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 00:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
równania różniczkowe xy''=y' i inne
Te zadania ktoś mi podrzucił, mam niezbyt dobry dzień i ciężko mi się myśli a chciałem pomóc mimo wszystko.
Wiem też że w przepisanych zadaniach mogą być błędy bo wyłapałem kilka znacznie bardziej oczywistych.
mam jeszcze jeden typ co do którego nie jestem pewien jak powinienem to ruszyć (mam rozwiązanie tego przykładu ale znowu wychodzi bzdurnie trudna całka).
3)
\(\displaystyle{ y'-y\tg x=\sin ^4x}\)
Rozwiązaniem ogólnym równania jednorodnego jest:
\(\displaystyle{ y=-C \cdot \cos x}\)
Ale rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego wychodzi mi dziwne.
Wiem też że w przepisanych zadaniach mogą być błędy bo wyłapałem kilka znacznie bardziej oczywistych.
mam jeszcze jeden typ co do którego nie jestem pewien jak powinienem to ruszyć (mam rozwiązanie tego przykładu ale znowu wychodzi bzdurnie trudna całka).
3)
\(\displaystyle{ y'-y\tg x=\sin ^4x}\)
Rozwiązaniem ogólnym równania jednorodnego jest:
\(\displaystyle{ y=-C \cdot \cos x}\)
Ale rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego wychodzi mi dziwne.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2013, o 17:56 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
równania różniczkowe xy''=y' i inne
Raczej nie, gdyż rozwiązaniem równania jednorodnego jestmarcin77marcin pisze: \(\displaystyle{ y'-y\tg x=\sin ^4x}\)
Rozwiązaniem ogólnym równania jednorodnego jest:
\(\displaystyle{ y=-C \cdot \cos x}\)
\(\displaystyle{ y(x)=\frac{D}{\cos x}}\).
Nie wiem, jak je wyznaczasz, ale uzmiennianie stałej zadziała tutaj całkiem dobrze.marcin77marcin pisze: Ale rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego wychodzi mi dziwne.
-
marcin77marcin
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 00:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
równania różniczkowe xy''=y' i inne
Fakt, sam to zauważyłem problemem był minus który powinien być w potędze a nie przed cosinusem