jak obliczyć te całki przez zamianę zmiennych ?
1. \(\displaystyle{ \int_{0}^{a} \frac{\sqrt[]{x}}{x+1} dx}\)
2. \(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \frac {dx}{3+ cosx}}\)
3. \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \frac{dx}{e^x+1}}\)
dzięki za pomoc
zamiana zmiennych
-
Delvier
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
zamiana zmiennych
2) Podstawienie uniwersalne \(\displaystyle{ tg(\frac{x}{2})=t}\) Nie chce skłamać więc nie podam ci wzoru na cosx i dx . Poszukaj w tablicach napewno są .
3) Przemnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ e^{x}}\)
A potem zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ e^{x} = t}\) Dojdziesz do latwej całki wymiernej .
Ps. Oczywiscie pamiętaj o zamianie granic
3) Przemnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ e^{x}}\)
A potem zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ e^{x} = t}\) Dojdziesz do latwej całki wymiernej .
Ps. Oczywiscie pamiętaj o zamianie granic

