obliczyc pochodne cząstkowe 2-go rzedu

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

obliczyc pochodne cząstkowe 2-go rzedu

Post autor: `vekan »

\(\displaystyle{ f(x,y) = arcsin \frac{x}{y}}\)
Delvier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

obliczyc pochodne cząstkowe 2-go rzedu

Post autor: Delvier »

No to
najpierw obliczamy pochodne pierwszego rzędu

\(\displaystyle{ f(x,y) = z}\)
\(\displaystyle{ z_{x}= \frac{1}{\sqrt{1-(\frac{x}{y})^{2}}}*\frac{1}{y}}\)
\(\displaystyle{ z_{y}=\frac{1}{\sqrt{1-(\frac{x}{y})^{2}}}*(-\frac{x}{y^{2}})}\)
Teraz drugiego rzędu :
\(\displaystyle{ z_{xx}=-\frac{1}{2}(1-(\frac{x}{y})^{2})^{-\frac{3}{2}}*(-2\frac{x}{y})*\frac{1}{y} * \frac{1}{y}}\)
\(\displaystyle{ z_{xy}=? , z_{yy}= ?}\) Wykonujemy analogicznie jezeli pochodna czastkowa jest wzgledem x to y jest stala a jak wzgledem y to x jest stala =] .

Mam nadzieje ze zrobilem dobrze
ODPOWIEDZ