Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Proszę was o to, abyście mi powiedzieli co robię źle a co robię dobrze =)
Dla każdej z podanych funkcji wyznacz: współrzędne wierzchołka paraboli oraz maksymalne przedziały monotoniczności.
\(\displaystyle{ y=3\left( x-4\right) ^{2}+7}\)
Pierwsze obliczam \(\displaystyle{ \Delta}\)
Więc \(\displaystyle{ \Delta=-16-4\cdot3\cdot7\\
\Delta=-100}\)
Potem obliczam \(\displaystyle{ x=p}\)
\(\displaystyle{ p=- \frac{-4}{2\cdot2} = -\frac{4}{6}= \frac{2}{3}}\)
A teraz \(\displaystyle{ y=q}\)
\(\displaystyle{ q=- \frac{-100}{4\cdot3} =8 \frac{1}{3}}\)
Więc wierzchołek to \(\displaystyle{ x=\frac{2}{3} y=8 \frac{1}{3}}\)
Monotoniczność malejąca to \(\displaystyle{ \left( - \infty ; \frac{2}{3}\right)}\)
Monotoniczność rosnąca to \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3}; \infty\right)}\)
Dla każdej z podanych funkcji wyznacz: współrzędne wierzchołka paraboli oraz maksymalne przedziały monotoniczności.
\(\displaystyle{ y=3\left( x-4\right) ^{2}+7}\)
Pierwsze obliczam \(\displaystyle{ \Delta}\)
Więc \(\displaystyle{ \Delta=-16-4\cdot3\cdot7\\
\Delta=-100}\)
Potem obliczam \(\displaystyle{ x=p}\)
\(\displaystyle{ p=- \frac{-4}{2\cdot2} = -\frac{4}{6}= \frac{2}{3}}\)
A teraz \(\displaystyle{ y=q}\)
\(\displaystyle{ q=- \frac{-100}{4\cdot3} =8 \frac{1}{3}}\)
Więc wierzchołek to \(\displaystyle{ x=\frac{2}{3} y=8 \frac{1}{3}}\)
Monotoniczność malejąca to \(\displaystyle{ \left( - \infty ; \frac{2}{3}\right)}\)
Monotoniczność rosnąca to \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3}; \infty\right)}\)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, o 17:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "delta" to \Delta. Braki tagów.
Powód: "delta" to \Delta. Braki tagów.
- Igor V
- Użytkownik

- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
1.Źle obliczasz deltę i współrzędne wierzchołka.Jak chcesz tak robić to doprowadź najpierw wzór funkcji do postaci ogólnej,bo teraz to zupełnie źle to liczysz i złe liczby podstawiasz
2.Poza tym nie musisz liczyć żadnych wyznaczników ani nic praktycznie robić.Tą funkcje masz podaną w postaci kanonicznej a z niej od raz można odczytać współrzędne wierzchołka:\(\displaystyle{ (p,q)=(4,7)}\)
2.Poza tym nie musisz liczyć żadnych wyznaczników ani nic praktycznie robić.Tą funkcje masz podaną w postaci kanonicznej a z niej od raz można odczytać współrzędne wierzchołka:\(\displaystyle{ (p,q)=(4,7)}\)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
O_o
Monotoniczność malejąca to \(\displaystyle{ \left( - \infty ; 4\right)}\)
Monotoniczność rosnąca to \(\displaystyle{ \left( 4; \infty\right)}\)
a tutaj?
\(\displaystyle{ y=-5\left( x+3\right) ^{2} -1}\)
to będzie \(\displaystyle{ \left( 3,-1\right)}\)?
Monotoniczność malejąca to \(\displaystyle{ \left( - \infty ; 4\right)}\)
Monotoniczność rosnąca to \(\displaystyle{ \left( 4; \infty\right)}\)
a tutaj?
\(\displaystyle{ y=-5\left( x+3\right) ^{2} -1}\)
to będzie \(\displaystyle{ \left( 3,-1\right)}\)?
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Uwagi terminologiczne i rażące w oczy:
Nie ma czegoś takiego jak monotoniczność rosnąca/malejąca. Albo piszemy:
1. Monotoniczność - rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ A}\) i malejąca na przedziale \(\displaystyle{ B}\), albo
2. Funkcja rosnąca - przedział \(\displaystyle{ A}\), funkcja malejąca - przedział \(\displaystyle{ B}\).
Nie ma czegoś takiego jak monotoniczność rosnąca/malejąca. Albo piszemy:
1. Monotoniczność - rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ A}\) i malejąca na przedziale \(\displaystyle{ B}\), albo
2. Funkcja rosnąca - przedział \(\displaystyle{ A}\), funkcja malejąca - przedział \(\displaystyle{ B}\).
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
I jeszcze tu
\(\displaystyle{ y=6\left( x+2\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0 ^{2} -4\cdot6\cdot2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-48}\)
\(\displaystyle{ p=- \frac{0}{2\cdot6}=0}\)
\(\displaystyle{ q=- \frac{-48}{4\cdot6} =- \frac{-48}{24}=2}\)
\(\displaystyle{ (0,2)}\)
Funkcja malejąca \(\displaystyle{ \left( - \infty ,0\right)}\)
Funkcja rosnąca \(\displaystyle{ \left( 0, \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ y=6\left( x+2\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0 ^{2} -4\cdot6\cdot2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-48}\)
\(\displaystyle{ p=- \frac{0}{2\cdot6}=0}\)
\(\displaystyle{ q=- \frac{-48}{4\cdot6} =- \frac{-48}{24}=2}\)
\(\displaystyle{ (0,2)}\)
Funkcja malejąca \(\displaystyle{ \left( - \infty ,0\right)}\)
Funkcja rosnąca \(\displaystyle{ \left( 0, \infty \right)}\)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, o 17:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "delta" = \Delta. Wszystkie wyrażenia matematyczne powinny znaleźć się w tagach[latex][/latex]
Powód: "delta" = \Delta. Wszystkie wyrażenia matematyczne powinny znaleźć się w tagach
- Igor V
- Użytkownik

- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Totalnie źle, spójrz na mój pierwszy post.Przecież tak podstawowe wzory powinieneś znać a jak nie to sobie do nich zerknij a nie strzelasz-- 25 sie 2013, o 17:36 --I powtarzam kolejny raz:wszystko masz już gotowe,masz postać kanoniczną więc od razu można odczytać współrzędne wierzchołka
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Funkcja kanoniczna \(\displaystyle{ y=a\left( x-p\right) ^{2}+q}\)
\(\displaystyle{ y=6\left( x+2\right) ^{2}}\)
To gdzie jest q?
\(\displaystyle{ y=6\left( x+2\right) ^{2}}\)
To gdzie jest q?
- Igor V
- Użytkownik

- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
\(\displaystyle{ y=ax ^{2}+bx+c}\)-postać ogólna
\(\displaystyle{ y=a(x-p) ^{2}+q}\)-postać kanoniczna
\(\displaystyle{ p=- \frac{b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ q=- \frac{\Delta}{4a}}\)
\(\displaystyle{ (p,q)=(-2,0)}\)
\(\displaystyle{ y=a(x-p) ^{2}+q}\)-postać kanoniczna
\(\displaystyle{ p=- \frac{b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ q=- \frac{\Delta}{4a}}\)
\(\displaystyle{ (p,q)=(-2,0)}\)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Ok to zadanie wyżej rozumiem to mam kolejne.
Podaną funkcje zapisz w postaci kanonicznej:
\(\displaystyle{ y=3x ^{2} -x+4}\)
Wyszło mi
\(\displaystyle{ y=3\left( x- \frac{1}{6} \right) ^{2}+3 \frac{11}{12}}\)
Podaną funkcje zapisz w postaci kanonicznej:
\(\displaystyle{ y=3x ^{2} -x+4}\)
Wyszło mi
\(\displaystyle{ y=3\left( x- \frac{1}{6} \right) ^{2}+3 \frac{11}{12}}\)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Ok to kolejne.
\(\displaystyle{ y=2x ^{2} -20x+50}\)
\(\displaystyle{ y=2\left( x-5\right) ^{2}}\)
Tak? Oraz nowe zadanie.
Oblicz miejsca zerowe podanych funkcji (o ile istnieją).
\(\displaystyle{ y=x ^{2} -4x+4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4 ^{2} -4\cdpt1\cdot4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
I tutaj utknąłem co mam dalej zrobić? Gdy \(\displaystyle{ \Delta}\) jest ujemna to ramiona są skierowane w górę? (takie małe pytanko)
\(\displaystyle{ y=2x ^{2} -20x+50}\)
\(\displaystyle{ y=2\left( x-5\right) ^{2}}\)
Tak? Oraz nowe zadanie.
Oblicz miejsca zerowe podanych funkcji (o ile istnieją).
\(\displaystyle{ y=x ^{2} -4x+4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4 ^{2} -4\cdpt1\cdot4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
I tutaj utknąłem co mam dalej zrobić? Gdy \(\displaystyle{ \Delta}\) jest ujemna to ramiona są skierowane w górę? (takie małe pytanko)
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Pierwsze dobrze. Gdy \(\displaystyle{ \Delta=0}\) to mamy jeden pierwiastek \(\displaystyle{ x _{0}= -\frac{b}{2a}}\)
Tu była jawna głupota, która absolutnie nie powinna była się pojawić.Gdy \(\displaystyle{ \Delta}\) jest ujemna to ramiona są skierowane w górę? (takie małe pytanko)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
Czyli miejsce zerowe jest jedno i jest nim \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Podane trójmiany kwadratowe przedstaw w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ y=-5x ^{2} +3x+2}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ y=-5\left( x+1\right)\cdot \left( x+ \frac{2}{5} \right)}\)
Podane trójmiany kwadratowe przedstaw w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ y=-5x ^{2} +3x+2}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ y=-5\left( x+1\right)\cdot \left( x+ \frac{2}{5} \right)}\)
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Kilka zadań-Obliczanie wierzchołka/postać kanoniczna i inne.
W poprzednim - od delty nie zależą ramiona.
W ostatnim - masz błąd ; wymnóż i zobacz czy dostaniesz poprzednią postać (ogólną).
W ostatnim - masz błąd ; wymnóż i zobacz czy dostaniesz poprzednią postać (ogólną).