pole trapezu
-
Mariuszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
pole trapezu
Dzień dobry, czy pomoże ktoś obliczyć pole powierzchni (chyba tak się to zwało ) trapezu. Ostatnio robiłem to w szkole podstawowej jakieś \(\displaystyle{ 25}\) lat temu a też nie jestem pewien, czy zrobiłem to wtedy dobrze
Wymiary trapezu to \(\displaystyle{ 27,2m \times 17,8m \times 30,8m \times 16,25m}\). Wynik potrzebny mi w \(\displaystyle{ m ^{2}}\)
Z góry dzięki dobry człowieku
Wymiary trapezu to \(\displaystyle{ 27,2m \times 17,8m \times 30,8m \times 16,25m}\). Wynik potrzebny mi w \(\displaystyle{ m ^{2}}\)
Z góry dzięki dobry człowieku
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, o 08:51 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
Mariuszewski
- Użytkownik

pole trapezu
sam nie wiem które są podstawami, ma to wpływ na wynik?
Ten wzór to dla mnie nic nie mówiące znaczki
Ten wzór to dla mnie nic nie mówiące znaczki
-
Mariuszewski
- Użytkownik

pole trapezu
konrad509 pisze:Użyj "innego wzoru"
wiem, wiem, wzorów w necie pełno, jednak nic mi to nie daje, z matmy jestem noga, gdybym potrafił to wyliczyć, tego postu by tutaj nie było...
- Vether
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
pole trapezu
Hm... a czy jesteś absolutnie pewny, że to trapez?
Wymiary w metrach, więc to pewnie jakaś działka? Dobrze by było, gdybyś napisał, które odcinki są do siebie równoległe. Bez tego nie pójdzie...
Wymiary w metrach, więc to pewnie jakaś działka? Dobrze by było, gdybyś napisał, które odcinki są do siebie równoległe. Bez tego nie pójdzie...
-
Mariuszewski
- Użytkownik

pole trapezu
Tak, jest to działka, co do tego czy to trapez to pewny nie jestem, może wielokąt, ciężko mi stwierdzić bo to nie mój fach , kształtem zbliżone do prostokąta, każdy z boków ma inną długość, tak że o równoległych bokach nie ma mowy, najbardziej zbliżone pod tym względem do siebie są przeciwległe: 16,25 i 17,8Vether pisze:Hm... a czy jesteś absolutnie pewny, że to trapez?
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
pole trapezu
Skoro nie ma boków równoległych to nie jest to trapez, a zwykły czworokąt. Ale skoro te 2 są "prawie równoległe" to można wyrzucić prawie i policzyć jako trapez. Tylko będzie pewnie spory błąd.
-
Mariuszewski
- Użytkownik

pole trapezu
właśnie zależy mi na tym, aby było to w miarę dokładne bo muszę się z U.M. po ludzku i bez krętactw rozliczyć... , no chociaż tak minimum w 99%-achVillagerMTV pisze:" to można wyrzucić prawie i policzyć jako trapez. Tylko będzie pewnie spory błąd.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, o 08:46 przez Mariuszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dulcemaria94
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
pole trapezu
Raczej się nie da tak dokładnie policzyć.... Wygląda to na trapezoid, a nie znamy wzoru na jego pole...
- Vether
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
pole trapezu
Spokojnie;) Już jutro poznamy informację, dzięki której dość dokładnie policzymy pole - mowa tu oczywiście o przekątnej Potem dwa razy Heron i po sprawie.
-
Mariuszewski
- Użytkownik

pole trapezu
Witajcie, zmierzyłem jedną z przekątnych, podaję wszystkie wymiary na rysunku:
(podałem w metrach)
(podałem w metrach)