Twierdzenie Rolle'a
Jeżeli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest ciągła na przedziale \(\displaystyle{ \langle a,b\rangle}\) oraz istnieje skończona pochodna \(\displaystyle{ f'}\) w każdym punkcie przedziału \(\displaystyle{ (a,b)}\), a ponadto \(\displaystyle{ f(a)=f(b)}\), to istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c\in(a,b)}\), że:$$f'(c)=0.$$
Dowód:
Jeżeli \(\displaystyle{ f(x)=\mbox{const}}\) dla \(\displaystyle{ x\in\langle a,b\rangle}\), to \(\displaystyle{ f'(x)=0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x\in(a,b).}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ f}\) nie jest stała na \(\displaystyle{ \langle a,b\rangle}\), to jako funkcja ciągła na \(\displaystyle{ \langle a,b\rangle}\), osiąga wartość największą i najmniejszą. Ponieważ \(\displaystyle{ f(a)=f(b)}\), więc istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c\in(a,b)}\), że jest w nim osiągana jedna z tych wartości. Niech np. w punkcie \(\displaystyle{ c}\) funkcja \(\displaystyle{ f}\) osiąga wartość największą. Zatem dla każdego \(\displaystyle{ h}\) mamy
$$f(c+h)\leqslant f(c).$$
Wykażemy, że \(\displaystyle{ f'(c)=0}\). Ponieważ dla \(\displaystyle{ h>0}\)
$$\frac{f(c+h)-f(c)}{h}\leqslant 0$$
oraz dla \(\displaystyle{ h<0}\)
$$\frac{f(c+h)-f(c)}{h}\geqslant 0,$$
więc
$$\lim_{h\to 0^{+}}\frac{f(c+h)-f(c)}{h}\leqslant 0$$
oraz
$$\lim_{h\to 0^{-}}\frac{f(c+h)-f(c)}{h}\geqslant 0.$$
Stąd \(\displaystyle{ 0\leqslant f'(c)\leqslant 0}\), a więc \(\displaystyle{ f'(c)=0}\).
\(\displaystyle{ \blacksquare}\)
